Jako sos posłużył gotowy Sos pół na pół chilli i pomidory marki Krokus, który nadaje pizzy charakteru i jest kolejnym doznaniem smakowym. Oszalejecie, kiedy wypróbujecie tych połączeń.
Potrzebujemy (2 pizze o średnicy 28 cm):
Ciasto:
- 350 g mąki typ 00
- 180 g ciepłej wody
- 20 g świeżych drożdży
- 20 g oliwy z oliwek
- pół łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
Sos:
Wierzch:
- paski o grubości około 1 cm x 1 cm wędzonego sera żółtego, np. Radamer
- ser cheddar
- pieczarki pokrojone w paski
- kulka mozzarelli
Po upieczeniu:
- kilka plasterków szynki parmeńskiej
- pomidorki koktajlowe/ papryczkowe
- szczypiorek
Z wszystkich składników na ciasto wyrabiamy elastyczne spody do naszych pizz. Ciasto nie musi wyrastać, od razu po jego wyrobieniu, dzielimy je na 2 części, wałkujemy okrąg o szerokości około 3 cm większej niż foremka, następnie wykładamy je do blaszki posmarowanej oliwą. Wokół brzegów układamy paski sera i zawijamy brzegi ciasta do wewnątrz i smarujemy oliwą, aby nie wysychały.
Ciasto smarujemy Sosem pół na pół chilli i pomidory marki Krokus zaczynając od brzegów.
Ciasto smarujemy Sosem pół na pół chilli i pomidory marki Krokus zaczynając od brzegów.
Na ciasto nakładamy kolejno składniki, tak jak podano w ich spisie, oczywiście należy nakładać je wg uznania, ale nie możemy przesadzić, najlepsza pizza to minimum składników.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego