sobota, lutego 04, 2017

Pizza fresh

Pizza to nie tylko ser i ciepłe składniki pod nim wypieczone. Pizza może również oznaczać świeżość. W tym przypadku mamy jej na prawdę bardzo dużo. To jedna z moich ulubionych pizz.
Jako sos posłużył gotowy Sos pół na pół chilli i pomidory marki Krokus, który nadaje pizzy charakteru i jest kolejnym doznaniem smakowym. Oszalejecie, kiedy wypróbujecie tych połączeń.


Potrzebujemy (2 pizze o średnicy 28 cm):
Ciasto:
  • 350 g mąki typ 00
  • 180 g ciepłej wody
  • 20 g świeżych drożdży
  • 20 g oliwy z oliwek
  • pół łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
Sos:
Wierzch:
  • paski o grubości około 1 cm x 1 cm  wędzonego sera żółtego, np. Radamer
  • ser cheddar 
  • pieczarki pokrojone w paski
  • kulka mozzarelli
Po upieczeniu:
  • kilka plasterków szynki parmeńskiej
  • pomidorki koktajlowe/ papryczkowe
  • szczypiorek
Z wszystkich składników na ciasto wyrabiamy elastyczne spody do naszych pizz. Ciasto nie musi wyrastać, od razu po jego wyrobieniu, dzielimy je na 2 części, wałkujemy okrąg o szerokości około 3 cm większej niż foremka, następnie wykładamy je do blaszki posmarowanej oliwą.  Wokół brzegów układamy paski sera i zawijamy brzegi ciasta do wewnątrz i smarujemy oliwą, aby nie wysychały.

Ciasto smarujemy Sosem pół na pół chilli i pomidory marki Krokus zaczynając od brzegów.

Na ciasto nakładamy kolejno składniki, tak jak podano w ich spisie, oczywiście należy nakładać je wg uznania, ale nie możemy przesadzić, najlepsza pizza to minimum składników.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez 15 minut.

Po wypieczeniu na gorącą pizzę układamy plastry szynki parmeńskiej, posypujemy szczypiorkiem i przystrajamy pomidorkami koktajlowymi.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger