niedziela, lutego 05, 2017

Truskawkowa chmurka

Dziś Wrocław jest jeszcze bardziej szary niż zwykle. Nie wiem, czy to za sprawą smogu, czy lekko dodatniej temperatury. Nie ważne przez co, ważne, że jest tak ciemno, że bez wspomagaczy humoru nie przetrwamy. To co? Może deser? Truskawki, bita śmietana.. przywołują wspomnienia minionego lata. Truskawki w sklepach pojawiły się chwilę temu, niby pachną, ale nie smakują. Cóż więc począć? Zostają nam dwie opcje: mrożonki albo truskawki suszone. Wybrałam opcję suszonych od mojej zaprzyjaźnionej Pani z firmy Amkez <3 p="">


Potrzebujemy:
  • 1 opakowanie suszonych truskawek od Amkez
  • 3 pełne łyżki słodzonego mleka skondensowanego
  • 1 opakowanie herbatników (8 sztuk)
  • 330 ml śmietanki 30%
Truskawki lekko zalewamy wrzątkiem, aby namokły. Musi być to na prawdę niewielka ilość, nie chcemy mieć zupy :)
Po około 5 minutach dodajemy do nich mleko skondensowane i blendujemy całość.
Herbatniki kruszymy. Odrobinę zostawiamy do oprószenia wierzchu deseru, resztą wykładamy dna pucharków na nasze desery. Z tych składników wyjdą nam 2 spore lub 3 mniejsze deserki.

Śmietanę ubijamy na sztywno, bez dodatku cukru, chyba że jesteście nieposkromionymi łasuchami ;) wtedy deser może Wam się wydać nieco mało słodki, a więc możecie śmietanę lekko dosłodzić. 

Na ciastka wykładamy 2 łyżki śmietany, na to mus truskawkowo mleczny, znowu bita śmietana i okruszki herbatników. 

Przed podaniem deser warto schłodzić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger