poniedziałek, lutego 06, 2017

Pizza frutti di mare

Pizza z sosem beszamelowym nie jest znana tak szeroko jak ta z sosem pomidorowym. Jednak w moim odczuciu pizza kojarzy się mocno z pomidorami, dlatego warto zjeść ją z keczupem, ale takim dobrym, dobrym w smaku i składzie. Keczup taki zapewnia mi zaprzyjaźniony Krokus. Ufam im w tej kwestii bardzo mocno, na domowych przetworach to oni się znają. ;)


Potrzebujemy (2 pizze o średnicy 28 cm):
Ciasto:
  • 350 g mąki typ 00
  • 180 g ciepłej wody
  • 20 g świeżych drożdży
  • 20 g oliwy z oliwek
  • pół łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
Sos:
  • 35 g masła
  • 250 ml mleka
  • 20 g mąki pszennej
  • 1 szczypta tartej gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
Wierzch:
  • paski o grubości około 1 cm x 1 cm  wędzonego sera żółtego, np. Radamer
  • ser cheddar 
  • garść surowych owoców morza
  • pieczarki pokrojone w plasterki
  • kulka mozzarelli
Po upieczeniu:
  • zioła prowansalskie
Podajemy z:
Masło rozpuszczamy w garnku, dodajemy do niego mąkę i energicznie mieszamy. Następnie dodajemy trochę mleka i ponownie energicznie mieszamy, aby pozbyć się grudek. Robimy tak z każdą następną porcją mleka, którą wlewamy do garnka. Beszamel cały czas mieszamy, dopóki nie zacznie się gotować. Po czym wyłączamy źródło ciepła i doprawiamy.

Z wszystkich składników na ciasto wyrabiamy elastyczne spody do naszych pizz. Ciasto nie musi wyrastać, od razu po jego wyrobieniu, dzielimy je na 2 części, wałkujemy okrąg o szerokości około 3 cm większej niż foremka, następnie wykładamy je do blaszki posmarowanej oliwą.  Wokół brzegów układamy paski sera i zawijamy brzegi ciasta do wewnątrz i smarujemy oliwą, aby nie wysychały.

Ciasto smarujemy sosem beszamelowym zaczynając od brzegów.

Na ciasto nakładamy kolejno składniki, tak jak podano w ich spisie, oczywiście należy nakładać je wg uznania, ale nie możemy przesadzić, najlepsza pizza to minimum składników.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez 15 minut.

Po upieczeniu posypujemy roztartymi w dłoniach ziołami prowansalskimi.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger