Proste i szybkie danie obiadowe, które zadowoli Wasze podniebienia. Kurczak w połączeniu ze świeżym koperkiem to takie letnie danie, kojarzące się trochę z sosem śmietanowym, który najlepiej smakuje z młodymi ziemniaczkami. Taki sos to specjalność mojego taty, pamiętam go doskonale z dzieciństwa.
Podałam tę potrawkę z przepysznym Multigrano ryż naturalny, kasza owsiana pęczak prażona, kasza pszenna pęczak od Sonko. Uwielbiam te zdrowe mieszanki kasz, ponieważ nie uznają monotonii i to właśnie lubię! :)
Potrzebujemy:
- 0.5 kg udek z kurczaka
- mąka do obtoczenia udek
- 1 czubata łyżka mielonej suszonej włoszczyzny
- 2 łyżki posiekanego koperku
- sól, pieprz
- słodka papryka w proszku
- kurkuma
- olej do smażenia
Ponadto:
- Multigrano ryż naturalny, kasza owsiana pęczak prażona, kasza pszenna pęczak od Sonko
- fasolka szparagowa
Udka obtaczamy w mące i wykładamy na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju. Udka chwilę obsmażamy i podlewamy wodą. Dusimy około 40 minut. Po czym wyjmujemy je z patelni i odkładamy, aby nieco przestygły. Natomiast na patelnię z powstałym sosem dodajemy resztę składników i gotujemy razem około 10 minut. Mięso obieramy od kości, rozdzielamy na mniejsze kawałki i dodajemy do sosu.
Multigrano przygotowujemy wg wskazówek producenta.
Fasolkę szparagową gotujemy do miękkości, możemy ją polać masełkiem, posypać nasionami. W zależności od tego jak lubimy ją jeść.
Zrobię w niedzielę :-) Ale w mojej wersji musi być więcej koperku :-D
OdpowiedzUsuń