Kilka składników, a efekt genialny. Połączenie tropikalnych kokosów, które po uprażeniu na patelni robią się niezwykle chrupiące. Złocisty kolor konfitury morelowej od Krokus doskonale kontrastuje z kremową śmietanką. Deser jest bardzo szybki w przygotowaniu, a smakuje jak długotrwale przygotowywane ciasto. Warto mieć w swoim zeszycie przepis na szybką słodkość idealną na przyjazd niespodziewanych gości.
Potrzebujemy (2 porcje):
- 4 kruche ciastka
- 180 g śmietanki 30%
- 1 łyżka słodzonego mleka skondensowanego
- 4 łyżki konfitury morelowej od Krokus
- 2 garści chipsów kokosowych
Ciasteczka kruszymy i układamy na dnie pucharków, po połowie.
Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając łyżkę mleka skondensowanego. 1/4 wykładamy na kruchych ciasteczkach do każdego z pucharków.
Następnie nakładamy po 2 łyżki konfitury morelowej, tak aby spływała na boki, wtedy uzyskamy lepszy efekt wizualny.
Na konfiturze układamy resztę śmietanki.
Chipsy kokosowe podprażamy na suchej patelni. Studzimy i posypujemy nimi deser.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego