środa, stycznia 18, 2017

Polskie tropiki

Kilka składników, a efekt genialny. Połączenie tropikalnych kokosów, które po uprażeniu na patelni robią się niezwykle chrupiące. Złocisty kolor konfitury morelowej od Krokus doskonale kontrastuje z kremową śmietanką. Deser jest bardzo szybki w przygotowaniu, a smakuje jak długotrwale przygotowywane ciasto. Warto mieć w swoim zeszycie przepis na szybką słodkość idealną na przyjazd niespodziewanych gości.


Potrzebujemy (2 porcje):
  • 4 kruche ciastka 
  • 180 g śmietanki 30%
  • 1 łyżka słodzonego mleka skondensowanego
  • 4 łyżki konfitury morelowej od Krokus
  • 2 garści chipsów kokosowych
Ciasteczka kruszymy i układamy na dnie pucharków, po połowie.
Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając łyżkę mleka skondensowanego. 1/4 wykładamy na kruchych ciasteczkach do każdego z pucharków.
Następnie nakładamy po 2 łyżki konfitury morelowej, tak aby spływała na boki, wtedy uzyskamy lepszy efekt wizualny.
Na konfiturze układamy resztę śmietanki.
Chipsy kokosowe podprażamy na suchej patelni. Studzimy i posypujemy nimi deser.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger