czwartek, lutego 16, 2017

Pasztet z wątróbki

Dla wielbicieli wątróbki przepyszny pasztet, który nie wymaga zapiekania. Jest kremowy i smarowny. Jak dla mnie idealny. Kiedy dodamy do tego "skorupkę" z jeżynowej galaretki z Syropu z czarnych porzeczek od Krokus, otrzymamy wykwintny i najlepszy pod słońcem pasztet śniadaniowy, który zachwyci Wasze podniebienia.



Potrzebujemy:

  • 500 g wątróbek drobiowych
  • 80 ml wina białego
  • 3 małe cebulki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 190 ml Syropu z czarnych porzeczek od Krokus
  • 4 g żelatyny w proszku
Wątróbki dusimy wraz z winem, cebulkami pokrojonymi w plastry, rozgniecionymi ząbkami czosnku i rozmarynem. Dusimy do momentu, aż płyn wyparuje. Następnie całość studzimy.
Zimne wątróbki solimy i blendujemy razem z masłem. układamy szczelnie w naczyniu.
Gorący syrop mieszamy z żelatyną, studzimy i wylewamy na pasztet. Odstawiamy do całkowitego zastygnięcia.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger