Dla wielbicieli wątróbki przepyszny pasztet, który nie wymaga zapiekania. Jest kremowy i smarowny. Jak dla mnie idealny. Kiedy dodamy do tego "skorupkę" z jeżynowej galaretki z Syropu z czarnych porzeczek od Krokus, otrzymamy wykwintny i najlepszy pod słońcem pasztet śniadaniowy, który zachwyci Wasze podniebienia.
Potrzebujemy:
- 500 g wątróbek drobiowych
- 80 ml wina białego
- 3 małe cebulki
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
- 100 g masła
- 1 łyżeczka soli
- 190 ml Syropu z czarnych porzeczek od Krokus
- 4 g żelatyny w proszku
Wątróbki dusimy wraz z winem, cebulkami pokrojonymi w plastry, rozgniecionymi ząbkami czosnku i rozmarynem. Dusimy do momentu, aż płyn wyparuje. Następnie całość studzimy.
Zimne wątróbki solimy i blendujemy razem z masłem. układamy szczelnie w naczyniu.
Gorący syrop mieszamy z żelatyną, studzimy i wylewamy na pasztet. Odstawiamy do całkowitego zastygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego