Potrzebujemy:
- 500 g wątróbki drobiowej
- 4 duże cebule
- 2 łyżeczki cukru
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- i opakowanie Suszonych jabłek bez skórki od Amkez
- sól, pieprz
- bagietka
Wątróbki lekko podlewamy wodą i dusimy, aż się zetną. Doprawiamy i odstawiamy.
Cebule kroimy w talarki i karmelizujemy na oleju z dodatkiem cukru, pod przykryciem. Często mieszamy. Talarki rozpadną się na krążki.
Cebulę zdejmujemy z patelni i układamy na niej plasterki suszonego jabłka, podlewamy delikatnie wodą i podgrzewamy aż zmiękną.
Bagietkę kroimy pod skosem i rumienimy na patelni muśniętej olejem.
Wątróbki grillujemy chwilę na patelni z obydwu stron.
Na grzankach z bagietki układamy po dwa plasterki jabłka, na to odrobina karmelizowanej cebulki, a na górę układamy wątróbkę. Całość posypujemy świeżo mielonym pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego