środa, marca 29, 2017

Biała kiełbasa w sosie chrzanowym

Święta Wielkanocne nie mogą obyć się bez białej kiełbasy, po prostu nie można inaczej. Wg mnie jest to sztandarowy produkt zaraz obok jajek. Nie często można ją kupić podczas codziennych zakupów. Szeroko dostępna jest jedynie przed Wielkanocą i w okresie grillowania. Możemy podać ją do żurku, zapiekać, smażyć, grillować, gotować. Jest na nią całe mnóstwo sposobów. Ja proponuję Wam przepyszną zapiekaną kiełbasę w cudownym kremowym sosie z chrzanem z imbirem od Eterno. Chrzan ten jest niezwykle wyrazisty i już jego niewielka ilość potrafi postawić na nogi mój układ oddechowy ;)


Potrzebujemy:

  • 1 kg białej kiełbasy
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 3 cebule
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 szklanka wywaru drobiowego, bądź warzywnego
  • 200 ml jogurtu greckiego
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki chrzanu z imbirem od Eterno 
  • sól
  • 1 liść laurowy
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • szczypiorek
Kiełbasę nacinamy w drobną kratkę.
Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, a cebulę kroimy w plastry. Następnie wrzucamy ją na rozgrzany olej kokosowy razem z liściem laurowym i zielem angielskim. Cebulę dusimy pod przykryciem do momentu porozpadania się jej na pojedyncze krążki, następnie rumienimy i oprószamy mąką. Podsmażamy minutę.
Na patelnię wlewamy bulion i zagotowujemy. W międzyczasie wyjmujemy liścia laurowego i kulki ziela angielskiego.
W osobnym naczyniu mieszamy jogurt, chrzan i jajka. Doprawiamy solą i wlewamy na patelnię. Energicznie mieszamy do zgęstnienia.
Do formy do zapiekania wylewamy nasz sos chrzanowy, układamy na nim białą kiełbasę i zapiekamy 30 minut w 200 stopniach C.

2 komentarze:

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger