wtorek, marca 28, 2017

Schab w ciemnym winnym sosie

Smaczne mięsko podane z ciemnym, aromatycznym sosem to doskonała propozycja na obiad. Zarówno można je podać podczas uroczystego obiadu oraz jako codzienne danie, aby rozpieścić swoje podniebienie. Piękny kolor zawdzięczamy nie tylko podsmażeniu mięsa, ale marynowaniu go w occie z czerwonego wina od Look Food. Nadaje jak już wspomniałam pięknego koloru, ale także smaku, głębokiego smaku kwaskowato winnego.


Potrzebujemy:

  • około 800 g schabu wieprzowego
  • 5 łyżek octu z czerwonego wina od Look Food
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • czarna sól himalajska
  • zielony pieprz
  • 300 ml wody 
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
Mięso kroimy w grube plastry i marynujemy w przyprawach i occie. Odkładamy do przemacerowania najlepiej na całą noc.
Mięso obsmażamy z każdej strony na suchej patelni. Musi się zarumienić.
Mięso następnie zalewamy wodą i dusimy do miękkości.
Jeżeli na patelni nie zostało za wiele płynu możemy dolać jeszcze trochę wody. Sos i tak będzie intensywny dzięki marynowaniu mięsa w occie z czerwonego wina, który nadaje również pięknego, pełnego koloru.
Mąkę rozrabiamy w niewielkiej ilości wody i dodajemy do sosu, aby go nieco zagęścić. Kto nie preferuje takiej czynności może pozostawić rzadszy sos.
Podajemy z kaszą lub ryżem i ogórkiem kiszonym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger