Potrzebujemy:
Ciasto:
- 1 kg mąki pszennej
- 50 ml oleju rzepakowego
- 450 ml gorącej wody
Do mąki dodajemy olej i wodę i wyrabiamy ciasto. Musimy uważać, aby się nie poparzyć, ale właśnie ta gorąca woda gwarantuje nam sukces miękkiego ciasta.
Odstawiamy przykryte ściereczką na 15 minut, aby odpoczęło.
Farsz:
- 2 woreczki kaszy gryczanej prażonej od Sonko
- 100 g twarogu
- 2 cebule
- olej
- sól, pieprz
Kaszę gotujemy wg wskazówek producenta, studzimy.
Cebule kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni.
Zimną kaszę mieszamy z podsmażoną cebulką, rozgniecionym twarogiem, solą i pieprzem. Jeżeli konsystencja jest zbyt sypka, taka że ciężko byłoby ją zamknąć w cieście pierogowym, dodajemy trochę oleju, mieszamy i ponownie sprawdzamy konsystencję.
Ciasto wałkujemy, wycinamy kółka, nakładamy po łyżeczce farszu, składamy na pół i zlepiamy.
Gotujemy w dobrze osolonej wodzie 3 minuty po wypłynięciu na wierzch.
Okraszamy oliwą z oliwek.
Zrobię chyba jutro na obiad. Wyglądają pysznie.
OdpowiedzUsuń