poniedziałek, marca 27, 2017

Pierogi z kaszą gryczaną i najlepszym ciastem

Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem to idealna alternatywa dla pierogów z twarogiem i ziemniakami. Kasza gryczana prażona ma unikalny smak, który świetnie komponuje się z twarogiem i podsmażoną cebulką. To na prawdę smaczny rarytas. Taki farsz zamknięty w idealnym cieście pierogowym zachwyci każdego.



Potrzebujemy:
Ciasto:
  • 1 kg mąki pszennej
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • 450 ml gorącej wody
Do mąki dodajemy olej i wodę i wyrabiamy ciasto. Musimy uważać, aby się nie poparzyć, ale właśnie ta gorąca woda gwarantuje nam sukces miękkiego ciasta.
Odstawiamy przykryte ściereczką na 15 minut, aby odpoczęło. 

Farsz:
Kaszę gotujemy wg wskazówek producenta, studzimy.
Cebule kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni.
Zimną kaszę mieszamy z podsmażoną cebulką, rozgniecionym twarogiem, solą i pieprzem. Jeżeli konsystencja jest zbyt sypka, taka że ciężko byłoby ją zamknąć w cieście pierogowym, dodajemy trochę oleju, mieszamy i ponownie sprawdzamy konsystencję.

Ciasto wałkujemy, wycinamy kółka, nakładamy po łyżeczce farszu, składamy na pół i zlepiamy.

Gotujemy w dobrze osolonej wodzie 3 minuty po wypłynięciu na wierzch.

Okraszamy oliwą z oliwek.

1 komentarz:

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger