Uwielbiamy wszelakie zapiekanki makaronowe, a ta jest na prawdę łatwa w przygotowaniu i niezwykle smaczna. Dodatek Chutney'a gruszkowego od Eterno dodaje słodyczy i pikanterii. Warto spróbować, gwarantuję, że się w nim zakochacie, tak jak ja i cała moja rodzinka :)
Potrzebujemy:
- 1 opakowanie makaronu świderki 400 g
- 1 brokuł
- 1 i 1/2 podwójnej piersi z kurczaka
- 1 cebula
- 1 słoiczek Chutney gruszkowy od Eterno
- 700 ml mleka
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 50 g parmezanu
Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i wrzucamy na niego cebulkę posiekaną w kostkę. Podsmażamy.
Pierś kroimy w dość sporą kostkę i dodajemy na patelnię. Dusimy dopóki mięso się nie zetnie. Doprawiamy solą i pieprzem. Wyłączamy źródło ciepłe i dodajemy czatney, mieszamy.
Makaron gotujemy wg wskazówek producenta al dente.
Brokuła obgotowujemy około 5 minut.
Makaron mieszamy razem z zawartością patelni i brokułami. Wykładamy do naczynia, w którym będziemy piekli zapiekankę.
W rondelku rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę i chwilę smażymy. Następnie partiami dolewamy mleko, mieszamy i gotujemy do zgęstnienia. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Sos wylewamy na makaron, całość posypujemy tartym parmezanem i zapiekamy pod przykryciem przez 30 minut w 180°C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego