sobota, marca 18, 2017

Chleb pszenno - żytni z pestkami dyni wyrabiany mikserem

Chlebek jest zwarty z chrupiącą skórką, pysznymi chrupiącymi pestkami dyni. Połączenie mąki pszennej i mąki żytniej chlebowej typ 720 od Młynomag sprawia, że miąższ się nie kruszy jak w typowo pszennych chlebkach. Świetny na śniadanie. 


Potrzebujemy:
Mąki mieszamy razem z solą.
W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże. 
Do mąki dodajemy oliwę, pestki dyni i drożdże rozpuszczone w wodzie.

Mieszamy mikserem, najpierw na wolnych obrotach, później na szybszych. Ciasto musi być dobrze wyrobione końcówkami do ciasta drożdżowego. 

Ciasto przekładamy do foremki o wymiarach, mniej więcej 24x10x7.

Pieczemy 50 minut w zwilżonym piekarniku w 200°C

1 komentarz:

  1. Mmm kocham takie domowe pieczywo. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger