Chlebek jest zwarty z chrupiącą skórką, pysznymi chrupiącymi pestkami dyni. Połączenie mąki pszennej i mąki żytniej chlebowej typ 720 od Młynomag sprawia, że miąższ się nie kruszy jak w typowo pszennych chlebkach. Świetny na śniadanie.
Potrzebujemy:
- 620 g mąki pszennej typ 550
- 210 g mąki żytniej chlebowej typ 720 od Młynomag
- 600 ml ciepłej wody
- 30 g świeżych drożdży
- 10 g łuskanych pestek dyni
- łyżka oliwy
- łyżeczka soli
Mąki mieszamy razem z solą.
W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże.
Do mąki dodajemy oliwę, pestki dyni i drożdże rozpuszczone w wodzie.
Mieszamy mikserem, najpierw na wolnych obrotach, później na szybszych. Ciasto musi być dobrze wyrobione końcówkami do ciasta drożdżowego.
Ciasto przekładamy do foremki o wymiarach, mniej więcej 24x10x7.
Pieczemy 50 minut w zwilżonym piekarniku w 200°C
Mmm kocham takie domowe pieczywo. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/