wtorek, marca 21, 2017

Ciasto czekoladowe z masą bananową i galaretką

Kto z nas nie lubi czekolady? My się bardzo lubimy, może nawet ja ją bardziej lubię niż ona mnie? :)
A połączenie czekolada + banan + truskawka? Brzmi idealnie? Zdecydowanie tak. W dodatku dzięki użyciu Masła bananowego od Eterno nie użyłam do masy ani grama cukru. Zatem możemy uznać ciasto za odchudzone, co w ogóle nie ujmuje mu smaku, wręcz przeciwnie!


Potrzebujemy:
Ciasto:
  • 1/2 szklanki mleka
  • 50 g czekolady mlecznej lub gorzkiej 
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 
  • kilka kropel olejku waniliowego 
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 
Masa:
Galaretka:
  • 2 galaretki truskawkowe 
  • 1,5 szklanki wrzątku 

Mleko i czekoladę podgrzewamy do momentu, aż czekolada się rozpuści. Następnie studzimy.
Jajko ucieramy z cukrem na puch, następnie dodajemy resztę składników i mieszamy do momentu połączenia się składników.
Wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy około 26 cm. Pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni C

Mleko zagotowujemy z masłem bananowym, masłem i kaszą manną. Gotujemy mieszając do momentu zgęstnienia.

Ciasto po upieczeniu i wystudzeniu odrywamy od papieru. Wkładamy z powrotem do foremki i wylewamy gorącą masę.

Galaretki rozpuszczamy we wrzątku. Studzimy i czekamy aż zacznie tężeć. Na zimną masę grysikową wylewamy warstwę galaretki. Wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Czekoladowe ciasto jest mokre i nie potrzebuje nasączania.

1 komentarz:

  1. Witam, zapraszam do udziału w konkursie. Do wygrania jest zestaw do wypieków babeczek i tablica kredowa na przepisy kulinarne. https://m.facebook.com/1870386083195861/photos/a.1870412193193250.1073741829.1870386083195861/1944132192487916/?type=3&source=48 zapraszam

    OdpowiedzUsuń

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger