A połączenie czekolada + banan + truskawka? Brzmi idealnie? Zdecydowanie tak. W dodatku dzięki użyciu Masła bananowego od Eterno nie użyłam do masy ani grama cukru. Zatem możemy uznać ciasto za odchudzone, co w ogóle nie ujmuje mu smaku, wręcz przeciwnie!
Potrzebujemy:
Ciasto:
- 1/2 szklanki mleka
- 50 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
- 1 jajko
- 1/2 szklanki cukru
- 1/4 szklanki oleju
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- kilka kropel olejku waniliowego
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 szklanki mleka
- 8 łyżek kaszy manny
- 1 słoiczek Masła bananowego od Eterno
- 150 g masła
- 2 galaretki truskawkowe
- 1,5 szklanki wrzątku
Jajko ucieramy z cukrem na puch, następnie dodajemy resztę składników i mieszamy do momentu połączenia się składników.
Wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy około 26 cm. Pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni C
Mleko zagotowujemy z masłem bananowym, masłem i kaszą manną. Gotujemy mieszając do momentu zgęstnienia.
Ciasto po upieczeniu i wystudzeniu odrywamy od papieru. Wkładamy z powrotem do foremki i wylewamy gorącą masę.
Galaretki rozpuszczamy we wrzątku. Studzimy i czekamy aż zacznie tężeć. Na zimną masę grysikową wylewamy warstwę galaretki. Wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Czekoladowe ciasto jest mokre i nie potrzebuje nasączania.
Witam, zapraszam do udziału w konkursie. Do wygrania jest zestaw do wypieków babeczek i tablica kredowa na przepisy kulinarne. https://m.facebook.com/1870386083195861/photos/a.1870412193193250.1073741829.1870386083195861/1944132192487916/?type=3&source=48 zapraszam
OdpowiedzUsuń