poniedziałek, marca 20, 2017

Gołąbki

Gołąbki, mimo że robione były w naszym domu dość często, to je uwielbiam i nigdy mi się nie znudzą. Receptura moich rodziców jest na prawdę wspaniała. Prosta i pyszna, bo w prostocie tkwi to co najlepsze. 
Uwielbiam takie potrawy, w które można zaangażować całą rodzinę i właśnie nasze tradycyjne gołąbki takie są, a moje ostatnie odkrycie, czyli ryż amerykański od Sonko sprawdza się podczas ich wykonywania bardzo dobrze :)


Potrzebujemy:
  • 200 g suchego ryżu amerykańskiego od Sonko 
  • 700 g mielonej łopatki wieprzowej
  • 3 cebule
  • 1 główka kapusty
  • 3 łyżki oleju
  • sól, pieprz
Ryż gotujemy wg wskazówek producenta. Po ugotowaniu wsypujemy do dużej miski.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni z olejem roślinnym. Po zeszkleniu cebulki oddajemy mielone mięso, smażymy do momentu aż mięso przestanie być czerwone. 
Jeszcze gorące dodajemy do ryżu, doprawiamy i dobrze mieszamy.
W międzyczasie zagotowujemy wodę w dużym garnku, takim, żeby nasza główka kapusty mogła w nim się zmieścić.
Z kapusty wycinamy głąb, aby uwolnić liście.
Do gotującej się wody wkładamy ostrożnie naszą kapustę i sparzamy liście. Jeden po drugim oddzielamy w garnku i wyjmujemy na talerz. Odcinamy "żyłę", czyli zgrubienie, które dochodziło do głąba, aby nasz liść łatwo się poddawał podczas zawijania.
Liście nakładamy sobie na dłoń, drugą ręką nabieramy odpowiednią ilość farszu i nakładamy na środek liścia, następnie zwijamy jak kopertę.
Nasze gołąbki układamy w rondlu wyłożonym liśćmi kapusty, dość ściśle. Na wierzchu również układamy liście kapusty.
Kiedy nasz garnek już się zapełni, zalewamy gołąbki sokiem pomidorowym pół na pół z osoloną wodą.
Rondel zamykamy i wkładamy do piekarnika na 1,5 h w 180 stopniach C.
Wywar z gołąbków możemy wykorzystać do zrobienia sosu.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger