niedziela, marca 19, 2017

Izaura

Ciasto o wieloletniej tradycji, które podbiło już nie jedne święta! Jeżeli jeszcze u Was nigdy nie pojawiło się na świątecznym, czy powszednim stole, to macie idealny moment, daję Wam niezawodny przepis, który wykona nawet laik kuchenny :) Pamiętajcie, aby użyć mąki luksusowej pszennej typ - 550 od Młynomag, która da Wam gwarancję doskonałego wypieku.


Potrzebujemy:
Ciasto:

Masa serowa:
  • 700 g twarogu zmielonego 3 - krotnie
  • 4 jaja
  • 1 szklanka cukru
  • 100 g masła
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kaszy manny
Ponadto:
  • wiórki kokosowe
Cukier + kakao + masło + woda rozpuszczamy, zagotowujemy i gotujemy na wolnym ogniu około 5 minut. Następnie studzimy.
Do wystudzonej masy dodajemy 4 żółtka i mieszamy. Z masy odlewamy 1/2 szklanki na polewę.
Do reszty masy dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym, mieszamy. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy.
Wylewamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Do miski dodajemy wszystkie składniki na masę serową i mieszamy do połączenia się składników.

Ser wylewamy na nieupieczoną jeszcze warstwę ciasta i dokładnie rozsmarowujemy po całej jego powierzchni. 

Pieczemy 60 minut w temperaturze 180 stopni C.

Od razu po upieczeniu polewamy polewą i posypujemy wiórkami kokosowymi.


1 komentarz:

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger