wtorek, marca 07, 2017

Poke cake z truskawkami

Jejku.. jakie to pyszne ciasto! Jest gwarancją sukcesu, pieczcie w ciemno! Już dawno nie upiekłam aż tak pysznego ciasta. Po prostu miazga! :)))))

Wilgotne jogurtowe ciasto nasączone kompotem z truskawek od Krokus  (gdzie w składzie mamy truskawki, wodę i cukier. Zacny skład, jak najbardziej domowy. Ja na przykład mam amatora owoców z kompotu i te truskawki zjadają się w trybie ekspresowym.


Potrzebujemy:
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 160 ml oleju rzepakowego 
  • sok z 1 cytryny
  • 1 szklanka cukru
  • 1 jajko
  • 600 g jogurtu greckiego
  • 1 słoik kompotu z truskawek od Krokus
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 2 malinowe bezy
Jajko i jogurt musimy wyjąc z lodówki kilka godzin wcześniej, aby uzyskały temperaturę pokojową.

W misce przesiewamy mąkę z sodą i odstawiamy.

W drugiej misce łączymy ze sobą jajko, sok z cytryny, olej i cukier, po czym dodajemy do nich jogurt i również szybko mieszamy trzepaczką.

Ostatnim etapem jest dodanie składników suchych do mokrych i zamieszanie jedynie do połączenia składników.

Ciasto wylewamy do formy 22x33 cm wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną.

Pieczemy w temperaturze 160 stopni C przez 40 minut.

Ciasto studzimy, a następnie końcówką drewnianej łyżki nakłuwamy w równych odstępach do samego dna blaszki.

Połowę płynu z kompotu wlewamy do dziurek, no.. przynajmniej postarajmy się ;) Natomiast same truskawki wyłóżmy równomiernie prosto na ciasto.

Schłodzoną śmietankę ubijamy wraz z łyżeczką cukru na sztywno. Smarujemy nią wierzch ciasta.

Bezy kruszymy w dłoniach i posypujemy nimi całość. 

Odstawiamy do lodówki na 2 h.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger