środa, marca 08, 2017

Yorkshire pudding z pastą jajeczną

Puszyste i lekkie puddingi tworzą koszyczek dla pasty jajecznej, która wspaniale się z nimi komponuje. Jest to moja wielkanocna propozycja na podanie potrawy świątecznej. Wykonana ona została z dodatkiem Soku z pomidorów Smaki Victorii od Victoria Cymes, który doskonale doprawił moją pastę. Koszyczki z ciasta naleśnikowego są bardzo proste do wykonania, spróbujcie, a zobaczycie jak w piekarniku działa magia :)


Potrzebujemy:
Pudding:

  • 1 szklanka mleka
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • olej do wysmarowania foremki o wysokiej temp. dymienia
Pasta jajeczna:
Mleko, jaja i mąkę miksujemy ze sobą i odstawiamy na 1 godzinę.

Piekarnik rozgrzać do 210 stopni C wkładając pod koniec foremkę na muffiny wysmarowaną olejem. 

Na gorącą foremkę wylewamy ciasto do 1/2 wysokości otworów na muffiny. Mi wyszła pełna blaszka, 16 sztuk.

Pieczemy w 210 stopniach przez 20 minut. Po upieczeniu puddingi powinny łatwo odchodzić od blaszki.

Wszystkie składniki pasty blendujemy ze sobą w blenderze kielichowym. Pastę przekładamy do worka cukierniczego i wypełniamy środki naszych wystudzonych puddingów. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger