Puszyste i lekkie puddingi tworzą koszyczek dla pasty jajecznej, która wspaniale się z nimi komponuje. Jest to moja wielkanocna propozycja na podanie potrawy świątecznej. Wykonana ona została z dodatkiem Soku z pomidorów Smaki Victorii od Victoria Cymes, który doskonale doprawił moją pastę. Koszyczki z ciasta naleśnikowego są bardzo proste do wykonania, spróbujcie, a zobaczycie jak w piekarniku działa magia :)
Potrzebujemy:
Pudding:
- 1 szklanka mleka
- 3 jajka
- 1 szklanka mąki pszennej
- olej do wysmarowania foremki o wysokiej temp. dymienia
Pasta jajeczna:
- 6 ugotowanych na twardo jaj
- 100 ml Soku z pomidorów Smaki Victorii od Victoria Cymes
- 80 g zimnego masła pokrojonego na kawałki
- 1/2 pęczka posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka majonezu
- sól, pieprz
Mleko, jaja i mąkę miksujemy ze sobą i odstawiamy na 1 godzinę.
Piekarnik rozgrzać do 210 stopni C wkładając pod koniec foremkę na muffiny wysmarowaną olejem.
Na gorącą foremkę wylewamy ciasto do 1/2 wysokości otworów na muffiny. Mi wyszła pełna blaszka, 16 sztuk.
Pieczemy w 210 stopniach przez 20 minut. Po upieczeniu puddingi powinny łatwo odchodzić od blaszki.
Wszystkie składniki pasty blendujemy ze sobą w blenderze kielichowym. Pastę przekładamy do worka cukierniczego i wypełniamy środki naszych wystudzonych puddingów. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego