Chleb z suszonymi pomidorami chodził za mną od dłuższego czasu. Kiedyś poświęcałam więcej czasu na pieczenie chleba, teraz nieco mi tego czasu brak, ale raz na jakiś czas na prawdę warto uszczknąć z doby kawalątek i upiec domowy chleb. Chleb z na prawdę prostych składników wzbogacony suszonymi pomidorami w oleju z ziołami Ole! to był strzał w 10! Suszone pomidory z ziołami są bardzo aromatyczne, są one w oleju, a więc zagniatając chleb rezygnujemy już z dodawania tłuszczu
Potrzebujemy:
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1 szklanka ziaren prosa
- 2 szklanki mąki pszennej chlebowej
- 1,5 łyżeczki drobnoziarnistej soli himalajskiej
- 8 suszonych pomidorów w oleju z ziołami, ja użyłam pomidorów Ole!
Drożdże mieszamy z cukrem i wodą, odstawiamy na 10 minut.
Ziarna prosa mielimy na mąkę, łączymy z mąką chlebową i solą. Tworzymy dołek i w niego wlewamy płynne składniki.
Wyrabiamy ciasto. Będzie się ono lepiło do dłoni, a także nie będzie gładkie, za sprawą mielonych ziaren prosa, które w tym chlebie sprawiają, że posiada on dużą ilość błonnika i jest twardszy od chleba pszennego.
Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę, musi ono podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto przenosimy na oprószony mąką blat i składamy jak ciasto francuskie, rozwałkowując i znów składając. Podsypujemy mąką w razie konieczności.
Chleb rozwałkowujemy na długość około 33 cm, taka mniej więcej foremka jest pożądana, oczywiście możecie dopasować chleb do swojej foremki keksowej.
Na rozwałkowany płat ciasta chlebowego układamy około 8 sztuk suszonych pomidorów, można więcej. Pomidory dociskamy do ciasta i zwijamy je jak roladę dość ściśle. Przekładamy do foremki, nacinamy, zwilżamy wodą i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia pod przykryciem.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C i spryskujemy go wodą, podobnie chleb. Pieczemy 40 minut, studzimy na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego