czwartek, marca 09, 2017

Sernik truskawkowy

Sernik, który z pewnością zrobi furorę na wielkanocnym stole. Dużo kolorów, warstwy z plasterków truskawek ułożyły się niesamowicie, a także smak i kremowy twaróg sprawia, że sięgamy po 1.. 2.. 3.. no może jeszcze kawałek serniczka? :)


Potrzebujemy (foremka 15 cm x 6 cm):
  • 330 g twarogu mielonego dwukrotnie
  • 50 g masła
  • 2 jaja
  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 i 1/3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 70 g jogurtu greckiego
  • 1 opakowanie suszonych truskawek od Amkez
Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
Masło ubijamy razem z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy do niego żółtka, jedno po drugim. Dokładnie mieszamy, ale krótko.
Później dodajemy zmielony twaróg, jogurt, mąkę ziemniaczaną i mieszamy do połączenia się składników. Na koniec należy lekko wmieszać suszone truskawki.
Białka ubijamy w osobnym naczyniu i delikatnie łączymy z masą twarogową.
Na wierzch wysypujemy kolorową cukrową posypkę.
Pieczemy 50 minut w 150 stopniach C
Sernik studzimy w lekko uchylonym piekarniku, a kroimy dopiero po kilku godzinach spędzonych w lodówce, sernika oczywiście ;)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger