wtorek, marca 07, 2017

Makaron capri z kurczakiem

Pyszny beszamelowy sos w połączeniu z !UWAGA! soczystą piersią z kurczaka, dokładnie tak :) odpowiednio przygotowana potrafi być zarazem soczysta, krucha i pełna smaku, oraz pieczarkami tworzą przepyszną otoczkę dla Makaronu Tricolore penne od EKO-MAK Makarony Babuni
Danie przywołuje na myśl wiosnę. Jest sycące, smaczne i kolorowe. :)


Potrzebujemy:
  • 1 opakowanie Makaronu Tricolore penne od EKO-MAK Makarony Babuni
  • 1 cebula
  • 1 szklanka pieczarek pokrojonych w talarki
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1/2 łyżeczki suszonych pomidorów (grys)
  • sól, pieprz
  • 300 ml mleka
  • 3 łyżeczki mąki pszennej
Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę i smażymy na oleju kokosowym. 

Do usmażonej, ale nie zrumienionej cebulki dodajemy pokrojone w plastry pieczarki i dusimy chwilę pod przykryciem.

Pierś z kurczaka kroimy w kostkę o rozmiarach 2x2 cm i dorzucamy na patelnię wraz z przyprawami.
Dusimy około 15 minut.

W międzyczasie gotujemy makaron wg wskazówek producenta.

Mąkę mieszamy z zimnym mlekiem i dolewamy do naszego uduszonego mięsa z pieczarkami. Mieszamy do momentu zagotowania. Doprawiamy do smaku. Podajemy od razu z makaronem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger