Pyszny beszamelowy sos w połączeniu z !UWAGA! soczystą piersią z kurczaka, dokładnie tak :) odpowiednio przygotowana potrafi być zarazem soczysta, krucha i pełna smaku, oraz pieczarkami tworzą przepyszną otoczkę dla Makaronu Tricolore penne od EKO-MAK Makarony Babuni.
Danie przywołuje na myśl wiosnę. Jest sycące, smaczne i kolorowe. :)
Potrzebujemy:
- 1 opakowanie Makaronu Tricolore penne od EKO-MAK Makarony Babuni
- 1 cebula
- 1 szklanka pieczarek pokrojonych w talarki
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- 1/2 łyżeczki suszonych pomidorów (grys)
- sól, pieprz
- 300 ml mleka
- 3 łyżeczki mąki pszennej
Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę i smażymy na oleju kokosowym.
Do usmażonej, ale nie zrumienionej cebulki dodajemy pokrojone w plastry pieczarki i dusimy chwilę pod przykryciem.
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę o rozmiarach 2x2 cm i dorzucamy na patelnię wraz z przyprawami.
Dusimy około 15 minut.
W międzyczasie gotujemy makaron wg wskazówek producenta.
Mąkę mieszamy z zimnym mlekiem i dolewamy do naszego uduszonego mięsa z pieczarkami. Mieszamy do momentu zagotowania. Doprawiamy do smaku. Podajemy od razu z makaronem.
Dusimy około 15 minut.
W międzyczasie gotujemy makaron wg wskazówek producenta.
Mąkę mieszamy z zimnym mlekiem i dolewamy do naszego uduszonego mięsa z pieczarkami. Mieszamy do momentu zagotowania. Doprawiamy do smaku. Podajemy od razu z makaronem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego