Pani Basia z Eterno zawsze swoimi przetworami z domowych, tradycyjnych receptur, natchnie mnie do zrobienia czegoś na prawdę extra! :) I taki właśnie jest ten sernik. Sernik z makowymi piegami o figowej nucie, a wszystko dzięki konfiturze Figa z Makiem od Eterno. Pyszny, kremowy, rozpływający się w ustach. Idealny na Wielkanoc, zapiszcie przepis koniecznie! :)
Potrzebujemy (foremka 15 cm x 6 cm):
- 330 g twarogu mielonego dwukrotnie
- 50 g masła
- 2 jaja
- 1/3 szklanki cukru trzcinowego
- 1 i 1/3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 70 g jogurtu greckiego
- 1/2 słoiczka konfitury Figa z Makiem od Eterno
Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
Masło ubijamy razem z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy do niego żółtka, jedno po drugim. Dokładnie mieszamy, ale krótko.
Później dodajemy zmielony twaróg, jogurt, mąkę ziemniaczaną i konfiturę, mieszamy do połączenia się składników.
Białka ubijamy w osobnym naczyniu i delikatnie łączymy z masą twarogową.
Na wierzch wysypujemy siekane orzechy ziemne.
Pieczemy 50 minut w 150 stopniach C
Sernik studzimy w lekko uchylonym piekarniku, a kroimy dopiero po kilku godzinach spędzonych w lodówce, sernika oczywiście ;)
Interesujący pomysł :)
OdpowiedzUsuń