poniedziałek, marca 06, 2017

Sernik "Figa z Makiem"

Pani Basia z Eterno zawsze swoimi przetworami z domowych, tradycyjnych receptur, natchnie mnie do zrobienia czegoś na prawdę extra! :) I taki właśnie jest ten sernik. Sernik z makowymi piegami o figowej nucie, a wszystko dzięki konfiturze Figa z Makiem od Eterno. Pyszny, kremowy, rozpływający się w ustach. Idealny na Wielkanoc, zapiszcie przepis koniecznie! :)


Potrzebujemy (foremka 15 cm x 6 cm):
  • 330 g twarogu mielonego dwukrotnie
  • 50 g masła
  • 2 jaja
  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 i 1/3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 70 g jogurtu greckiego
  • 1/2 słoiczka konfitury Figa z Makiem od Eterno
Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
Masło ubijamy razem z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy do niego żółtka, jedno po drugim. Dokładnie mieszamy, ale krótko.
Później dodajemy zmielony twaróg, jogurt, mąkę ziemniaczaną i konfiturę, mieszamy do połączenia się składników. 
Białka ubijamy w osobnym naczyniu i delikatnie łączymy z masą twarogową.
Na wierzch wysypujemy siekane orzechy ziemne.
Pieczemy 50 minut w 150 stopniach C
Sernik studzimy w lekko uchylonym piekarniku, a kroimy dopiero po kilku godzinach spędzonych w lodówce, sernika oczywiście ;)




1 komentarz:

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger