poniedziałek, marca 06, 2017

Wegańska zupa cebulowa z grzankami z wegańskim parmezanem

Zupa cebulowa to przepyszny, sycący obiad, a wraz z bagietkami zapieczonymi z serem przeniesie Was na tereny Francji, bo stamtąd podobno się wywodzi :) Mało tego moja zupa jest w pełni wegańska wraz z bagietkami wegańskimi, na które przepis znajdziecie TUTAJ, a także Alternatywą Sera Smak Parmezanu GREENVIE ze sklepu wegańskiego vegekoszyk.pl, który tak świetnie naśladuje tradycyjny parmezan, że od teraz myślę, że nie ma rzeczy niemożliwych! :) Parmezan możecie kupić już utarty lub w kawałku.


Potrzebujemy:
  • 6 dużych cebul
  • 6 łyżek oleju kokosowego
  • 250 ml białego wina
  • łyżka mąki pszennej
  • 1,5 l wywaru warzywnego
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • 1 liść laurowy
  • sól pieprz
  • 4 kromki bagietki wegańskiej
  • 50 g tartego wegańskiego parmezanu, ja użyłam Alternatywy Sera Smak Parmezanu Tarty 100 g GREENVIE ze sklepu wegańskiego vegekoszyk.pl
Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy.
Cebule obieramy i kroimy w plasterki, po czym wrzucamy je na gorący olej kokosowy i dusimy, aż staną się przezroczyste.
Następnie do cebuli dodajemy łyżkę mąki i energicznie mieszamy całość. Smażymy do zrumienienia się cebuli. 
Kolejnym krokiem jest wlanie do cebuli naszego białego wina, któremu musimy dać chwilę, aby odparowało i pozostawiło po sobie przepyszny posmak.
Odparowaną cebulę zalewamy warzywnym wywarem i doprawiamy. Gotujemy około 20 minut.

W międzyczasie kroimy bagietkę na kromki i posypujemy tartym parmezanem.

Do miseczki do zapiekania nalewamy zupy cebulowej, a na wierzch układamy kromki bagietki posypane serem i zapiekamy w piekarniku w 190 stopniach C, aż ser się lekko stopi, a zupa zacznie bulgotać.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger