Zupa cebulowa to przepyszny, sycący obiad, a wraz z bagietkami zapieczonymi z serem przeniesie Was na tereny Francji, bo stamtąd podobno się wywodzi :) Mało tego moja zupa jest w pełni wegańska wraz z bagietkami wegańskimi, na które przepis znajdziecie TUTAJ, a także Alternatywą Sera Smak Parmezanu GREENVIE ze sklepu wegańskiego vegekoszyk.pl, który tak świetnie naśladuje tradycyjny parmezan, że od teraz myślę, że nie ma rzeczy niemożliwych! :) Parmezan możecie kupić już utarty lub w kawałku.
Potrzebujemy:
- 6 dużych cebul
- 6 łyżek oleju kokosowego
- 250 ml białego wina
- łyżka mąki pszennej
- 1,5 l wywaru warzywnego
- 1 łyżka suszonego tymianku
- 1 liść laurowy
- sól pieprz
- 4 kromki bagietki wegańskiej
- 50 g tartego wegańskiego parmezanu, ja użyłam Alternatywy Sera Smak Parmezanu Tarty 100 g GREENVIE ze sklepu wegańskiego vegekoszyk.pl
Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy.
Cebule obieramy i kroimy w plasterki, po czym wrzucamy je na gorący olej kokosowy i dusimy, aż staną się przezroczyste.
Następnie do cebuli dodajemy łyżkę mąki i energicznie mieszamy całość. Smażymy do zrumienienia się cebuli.
Kolejnym krokiem jest wlanie do cebuli naszego białego wina, któremu musimy dać chwilę, aby odparowało i pozostawiło po sobie przepyszny posmak.
Odparowaną cebulę zalewamy warzywnym wywarem i doprawiamy. Gotujemy około 20 minut.
W międzyczasie kroimy bagietkę na kromki i posypujemy tartym parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego