piątek, marca 03, 2017

Racuchy jaglane

Racuchy wymyślone na potrzeby 10-cio miesięcznej córki, która rzucała niestety placuszki psu.. za to starszak zajadał, aż mu się uszy trzęsły :) 
Racuchy mocno nie rosną, ale są puszyste, wypełnione pęcherzykami powietrza, nie dodajemy tłuszczu na patelnię, smażymy je na suchej powierzchni, a wszystko za sprawą dodania do ciasta niewielkiej ilości oleju kokosowego, ja użyłam nierafinowanego oleju kokosowego od Targroch.


Potrzebujemy:
Drożdże mieszamy z mlekiem i cukrem kokosowym i odstawiamy na 10 minut, aby zaczęły pracować.
Olej kokosowy rozpuszczamy, jeżeli nie mamy go w płynnej postaci. Musi być płynny, ale nie gorący.
Do drożdży z mlekiem i cukrem dodajemy mąki, jajko i olej i mieszamy trzepaczką do momentu, aż nie będziemy mieć grudek. 
Nasze "ciasto" zakrywamy i odstawiamy na 20 minut.
Po tym czasie smażymy malutkie placuszki, na patelni bez użycia tłuszczu, z obydwu stron.
Podajemy z konfiturami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger