piątek, marca 03, 2017

Karkówka w czerwonym winie

Mięso duszone w winie to smak jakiego nie zapomnicie. Jeżeli jeszcze nie próbowaliście, zachęcam do tego, żeby uraczyć tym smakiem Wasze kubki na języku ;) Ja do przygotowania swoich plastrów soczystej karkówki użyłam wina półwytrawnego Carl Jung Cabernet Sauvignon od WinaBezalkoholowe.pl Wino nadało pięknego ciemnego koloru i lekko wytrawnego smaku. Palce lizać! :)



Potrzebujemy:

  • 700 g karkówki wieprzowej
  • 150 ml wina półwytrawnego Carl Jung Cabernet Sauvignon od WinaBezalkoholowe.pl
  • mąka do obtoczenia mięsa
  • 300 ml wody
  • 2 cebule 
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 1/4 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 1/4 łyżeczki suszonej natki pietruszki
  • 1/4 łyżeczki suszonego koperku
  • 1/2 łyżeczki mielonego suszu warzywnego
  • sól, czerwony pieprz
Karkówkę kroimy w plastry i obtaczamy w mące. Przesmażamy na suchej patelni.
Następnie do mięsa dolewamy wino.
Cebulę i czosnek kroimy w plasterki i dodajemy do mięsa, po około 15 minutach zalewamy wodą i doprawiamy.
Dusimy pod przykryciem do miękkości. 
Podajemy z kaszą jęczmienną i buraczkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger