Mięso duszone w winie to smak jakiego nie zapomnicie. Jeżeli jeszcze nie próbowaliście, zachęcam do tego, żeby uraczyć tym smakiem Wasze kubki na języku ;) Ja do przygotowania swoich plastrów soczystej karkówki użyłam wina półwytrawnego Carl Jung Cabernet Sauvignon od WinaBezalkoholowe.pl Wino nadało pięknego ciemnego koloru i lekko wytrawnego smaku. Palce lizać! :)
Potrzebujemy:
- 700 g karkówki wieprzowej
- 150 ml wina półwytrawnego Carl Jung Cabernet Sauvignon od WinaBezalkoholowe.pl
- mąka do obtoczenia mięsa
- 300 ml wody
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 1/4 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- 1/4 łyżeczki suszonej natki pietruszki
- 1/4 łyżeczki suszonego koperku
- 1/2 łyżeczki mielonego suszu warzywnego
- sól, czerwony pieprz
Karkówkę kroimy w plastry i obtaczamy w mące. Przesmażamy na suchej patelni.
Następnie do mięsa dolewamy wino.
Cebulę i czosnek kroimy w plasterki i dodajemy do mięsa, po około 15 minutach zalewamy wodą i doprawiamy.
Dusimy pod przykryciem do miękkości.
Podajemy z kaszą jęczmienną i buraczkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego