Uwielbiamy świeże surówki, choć teraz taki średni moment na warzywa jest niestety, ale kapusta i warzywa korzeniowe jak najbardziej są dostępne i z tego musimy korzystać. Pasuje praktycznie do wszystkiego, ja na kolację lubię dojadać to co zostanie po prostu na kanapce z hummusem, pyszności!
Jako sos posłużyła mi mieszanka zimnotłoczonego oleju z pestek winogron od Look Food i octu z białego wina od Look Food, muszę przyznać, że sos z tymi składnikami wyszedł wyśmienity. Warto manewrować smakami olei zimnotłoczonych i używać ich zamiennie, ponieważ każdy ma wyrazisty, unikatowy smak.
Potrzebujemy:
- 1/2 główki małej białej kapusty
- 2 marchewki
- 1 pęczek koperku
- 1 cebula
- 6 łyżek zimnotłoczonego oleju z pestek winogron, ja użyłam oleju od Look Food
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 2 łyżki octu z białego wina od Look Food
- sól, pieprz
Kapustę szatkujemy drobno i zasypujemy łyżką soli, mieszamy dokładnie, żeby sól dobrze się rozprowadziła, aby kapusta puściła sok.
W międzyczasie marchew ścieramy na tarce na małych oczkach.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, a koperek siekamy.
Po około 20 minutach, jeżeli nie pojawił się jeszcze sok z kapusty, możemy ją trochę po ugniatać, to przyspieszy proces. Sok wylewamy.
Łączymy ze sobą odciśniętą kapustę, marchew, cebulę i koperek.
W małym słoiczku mieszamy olej, ocet, cukier i przyprawy, po czym polewamy sosem naszą surówkę i dokładnie łączymy całość. Odstawiamy do lodówki na minimum godzinę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego