piątek, kwietnia 28, 2017

Makaron z kiszoną kapustą i mięsem

Idealna potrawa na takie szaro bure dni jakie nam ostatnio zgotowała nasza wiosna. Wiosny nie widać, zima jeszcze trzyma na nas swoje "łapska", a my, żeby się jej nie dać, gotujemy sycące i rozgrzewające makarony :)


Potrzebujemy:

Mięso kroimy w małe kawałeczki, a cebulę w drobną kostkę. Czosnek rozgniatamy.
Cebulę smażymy na oleju razem z czosnkiem.
Po chwili dodajemy mięso i chwilę je również przesmażamy. Później w razie potrzeby lekko podlewamy wodą i dusimy około 50 minut pod przykryciem.
Kapustę odciskamy, gdyby wydawała się wam zbyt kwaśna, możecie ją przepłukać.
Kapustę umieszczamy w osobnym garnku, zalewamy wodą i gotujemy około pół godziny, następnie ponownie odciskamy i kroimy, aby jej nitki nie były zbyt długie ;)
Mięso łączymy z kapustą, dodajemy przecier, doprawiamy i jeszcze razem dusimy około 10 minut.
W międzyczasie gotujemy makaron wg wskazówek producenta. 
Do gorącego makaronu dodajemy naszą kapustę z mięsem i wszystko razem mieszamy.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger