Sama byłam ciekawa tego połączenia, czy się sprawdzi. I przyznam, że się sprawdziło i to bardzo. Wafle domowe naturalne BIO, ze sklepu ZdrowyMarket24 świetnie trzymają masę sernikową. Ciasto kroi się w piękne kwadraty i ciężko je zepsuć. Polecam wypróbować taki sposób, odejść od gotowych ciastek, czy biszkoptowych spodów i przygotować sernik na waflach, będziecie miło zaskoczeni z efektu :)
Potrzebujemy:
- 500 ml śmietanki 30%
- 500 g twarogu sernikowego (zmielony 3 krotnie lub z wiaderka)
- 1 szklanka soku z malin
- 5 łyżek ksylitolu
- 2 łyżki ziaren chia
- 6 łyżeczek żelatyny
- 125 ml wody
- Wafle domowe naturalne BIO, u mnie ze sklepu ZdrowyMarket24
Śmietanę ubijamy na sztywno i łączymy z ksylitolem, twarogiem, nasionami chia i sokiem z malin.
Żelatynę moczymy w wodzie i wstawiamy do mikrofalówki, żeby łatwo ją było rozpuścić. Zdecydowanie wolę ten sposób, ponieważ żelatyna łatwiej się rozpuszcza, kiedy jest namoczona w wodzie i dopiero podgrzana.
Gorącą żelatynę łączymy z serem, śmietaną i sokiem z malin, które wcześniej wymieszaliśmy.
Odstawiamy do ścięcia w lodówce.
Kiedy nasza masa będzie zaczynała się ścinać do silikonowej foremki wkładamy płat wafla i na niego 1/3 masy twarogowej, na to kolejna warstwa i kolejne 1/3 masy, kolejna warstwa wafla i ostatnie 1/3 masy. Przykrywamy waflem i lekko dociskamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego