piątek, kwietnia 14, 2017

Sernik na zimno w andrutach

Sama byłam ciekawa tego połączenia, czy się sprawdzi. I przyznam, że się sprawdziło i to bardzo. Wafle domowe naturalne BIO, ze sklepu ZdrowyMarket24 świetnie trzymają masę sernikową. Ciasto kroi się w piękne kwadraty i ciężko je zepsuć. Polecam wypróbować taki sposób, odejść od gotowych ciastek, czy biszkoptowych spodów i przygotować sernik na waflach, będziecie miło zaskoczeni z efektu :)


Potrzebujemy:

  • 500 ml śmietanki 30%
  • 500 g twarogu sernikowego (zmielony 3 krotnie lub z wiaderka)
  • 1 szklanka soku z malin
  • 5 łyżek ksylitolu
  • 2 łyżki ziaren chia
  • 6 łyżeczek żelatyny 
  • 125 ml wody
  • Wafle domowe naturalne BIO, u mnie ze sklepu ZdrowyMarket24
Śmietanę ubijamy na sztywno i łączymy z ksylitolem, twarogiem, nasionami chia i sokiem z malin.
Żelatynę moczymy w wodzie i wstawiamy do mikrofalówki, żeby łatwo ją było rozpuścić. Zdecydowanie wolę ten sposób, ponieważ żelatyna łatwiej się rozpuszcza, kiedy jest namoczona w wodzie i dopiero podgrzana.
Gorącą żelatynę łączymy z serem, śmietaną i sokiem z malin, które wcześniej wymieszaliśmy.
Odstawiamy do ścięcia w lodówce.
Kiedy nasza masa będzie zaczynała się ścinać do silikonowej foremki wkładamy płat wafla i na niego 1/3 masy twarogowej, na to kolejna warstwa i kolejne 1/3 masy, kolejna warstwa wafla i ostatnie 1/3 masy. Przykrywamy waflem i lekko dociskamy.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger