sobota, kwietnia 15, 2017

Sernik szachownica

Bardzo ciekawie wyglądający sernik z pysznym biszkoptowym czekoladowym ciastem, z którego nie wyjdzie nam zakalec, ponieważ pieczone jest wcześniej. :) Przepis i wygląd mogą sprawiać wrażenie trudnych, ale takie nie są. To wbrew pozorom bardzo łatwy sernik. Polecam użyć do niego produktów marki Wieluń, ponieważ twarożek "Mój ulubiony" jest najlepszym tego typu serem jaki możemy dostać w sklepach.


Potrzebujemy:
Ciasto:
  • 4 jaja
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 opakowanie budyniu czekoladowego
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli

Żółtka oddzielamy od białek.
Białka ubijamy z solą na sztywną pianę, następnie powoli, ciągle ubijając dodajemy cukier. Ubijamy do momentu aż piana będzie błyszcząca, a cukier rozpuszczony.
Następnie do piany dodajemy po 1 żółtku i ciągle ubijamy.
Przesiewamy mąkę pszenną z budyniem, kakaem i proszkiem do pieczenia, Produkty sypki dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy.
Foremkę 25x35 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy naszą masę.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C z termoobiegiem na 20 minut.

Masa serowa:

Miękkie masło ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puch.
Dodajemy ser, jajka, proszek budyniowy i wszystko razem krótko ubijamy.

Ciasto dzielimy na 12 pasów, licząc po dłuższej stronie. Co drugi pas wyjmujemy i w jego miejsce wkładamy ser. Na warstwach sera układamy drugą warstwę pasów ciasta i przestrzenie między nimi zalewamy masą serową. Wygładzamy powierzchnię i wkładamy do piekarnika na 50 minut w 160 stopniach C.

Polewa:

Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy do niego cukier i mleko i mieszamy do rozpuszczenia się cukru.
Zdejmujemy ze źródła ciepła i dodajemy karob lub kakao i energicznie mieszamy.

Lekko przestudzoną polewą polewamy nasz wystudzony sernik.



1 komentarz:

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger