sobota, kwietnia 15, 2017

Ryżowa sałatka po bretońsku

Sałatka ta przeze mnie została tak nazwana, bo kiełbasa, a w tym wypadku kabanos i fasola kojarzą mi się nierozłącznie z fasolką po bretońsku. 
Sałatki ryżowe są bardzo wdzięczne, wystarczy kilka dodatkowych składników i mamy pyszne, sycące danie. Ryż basmati od Sonko w tym wypadku wzbogacony jest o małe kolorowe ziarenka quinoa, które dodają sałatce niebywałego uroku.


Potrzebujemy:
  • 2 torebki Ryżu basmati + quinoa 3 kolory od Sonko
  • 1/2 dużej czerwonej papryki
  • 5 lasek cienkiego kabanosa
  • 20 marynowanych cebulek
  • 4 jaja ugotowane na twardo
  • 1 puszka fasoli pinto
  • 3/4 szklanki majonezu
  • sól, pieprz
Ryż gotujemy wg wskazówek producenta i studzimy go.
Kabanosy kroimy w niewielkie kawałeczki.
Paprykę kroimy w kosteczkę, jaja również.
Cebulki kroimy w cienkie talarki.
Fasolę odsączamy z zalewy.
Wszystko razem mieszamy z majonezem, doprawiamy solą i pieprzem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger