Spójrzcie, jak niewiele potrzeba składników, żeby przygotować pyszną i zdrową czekoladę. Ja zrobiłam ją w formie czekoladek, ale z tej ilości, spokojnie wyjdzie wam spora tabliczka, którą możecie dowolnie nadziać orzechami, suszonymi owocami, solą, pieprzem Cayenne itd.
Potrzebujemy:
- 100 g ziaren kakaowca, u mnie Radix-bis
- 50 g cukru trzcinowego
- 1 łyżka nierafinowanego oleju kokosowego, u mnie Radix-bis
- orzechy macadamia
Ziarna kakao mielimy w młynku żarnowym kilka razy, aż masa stanie się półpłynna/plastelinowata. Jeżeli nie macie takiego młynka, możecie użyć blendera kielichowego, jednak jest to dość żmudna robota. Należy kilka razy ściągać wszystko ze ścianek i ponownie blenderować. Nie znaczy to jednak, że nie warto. Wręcz przeciwnie! :)
Po około trzecim mieleniu, ziarna mielimy razem z cukrem trzcinowym. To powinno znacznie ułatwić pracę.
Kakao lekko podgrzewamy razem z olejem kokosowym. Przelewamy do foremek, wciskamy orzeszki.
Naszą czekoladę chowamy do lodówki do momentu całkowitego stężenia.
Świetny pomysł! :)
OdpowiedzUsuń