Pyszna rolada orzechowa, która uda się wszystkim, jeżeli będą postępowali z biszkoptem wg moich wskazówek. Są one nie do pominięcia, inaczej Wasza rolada nie będzie pięknym wałeczkiem, a popęka na bokach, co nie będzie za bardzo estetyczne.
Wspaniała słodka masa kajmakowo orzechowa to na prawdę najprostsza masa jaką ostatnio udało mi się wymyślić, a do lekko słodkiego biszkoptu pasuje idealnie. Całość dopełnia gorzka polewa z czekolady ze 100% kakao! :)
Potrzebujemy:
Biszkopt:
- 4 jaja
- 1/2 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Masa orzechowa:
- 1 puszka masy kajmakowej
- 150 g orzeszków ziemnych
Polewa:
- 100 g czekolady do wypieków 100% kakao, u mnie od Manufaktura Czekolady
- 1/2 łyżki oleju kokosowego
- 1/2 łyżki pasty kokosowej
- prażone wiórki kokosowe
Żółtka oddzielamy od białek.
Białka ubijamy z cukrem na puszystą pianę, następnie dodajemy po 1 żółtku ciągle miksując.
Mąki przesiewamy.
Do ubitych jajek dodajemy powoli mąkę cały czas delikatnie mieszając.
Wyłożoną papierem do pieczenia blachę od piekarnika wypełniamy masą biszkoptową, wygładzamy ją i pieczemy około 10 minut w 180 stopniach C.
Upieczony biszkopt zwijamy po dłuższym boku w lnianą ściereczkę i pozostawiamy do wystygnięcia.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do niej olej kokosowy i pastę kokosową. Wszystko dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lekkiego zgęstnienia, można włożyć na chwilę do lodówki.
Masę kajmakową podgrzewamy w rondelku. W międzyczasie siekamy orzeszki ziemne na bardzo małe kawałki i dosypujemy je do masy kajmakowej.
Biszkopt delikatnie rozwijamy, oddzielamy od papieru i smarujemy masą kajmakową z orzeszkami. Zwijamy jak naleśnik.
Polewamy lekko stężałą polewą czekoladowo kokosową i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Wspaniałe ciasto. Warto trochę się namęczyć dla takiego efektu.
OdpowiedzUsuńBardzo smakowita propozycja. Ostatnio coraz częściej sięgam po orzechy, więc może wkrótce sama ten przepis przetestuję :)
OdpowiedzUsuń