sobota, maja 06, 2017

Rolada orzechowa

Pyszna rolada orzechowa, która uda się wszystkim, jeżeli będą postępowali z biszkoptem wg moich wskazówek. Są one nie do pominięcia, inaczej Wasza rolada nie będzie pięknym wałeczkiem, a popęka na bokach, co nie będzie za bardzo estetyczne. 
Wspaniała słodka masa kajmakowo orzechowa to na prawdę najprostsza masa jaką ostatnio udało mi się wymyślić, a do lekko słodkiego biszkoptu pasuje idealnie. Całość dopełnia gorzka polewa z czekolady ze 100% kakao! :) 


Potrzebujemy:
Biszkopt:

  • 4 jaja
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Masa orzechowa:

  • 1 puszka masy kajmakowej
  • 150 g orzeszków ziemnych

Polewa:

Żółtka oddzielamy od białek.
Białka ubijamy z cukrem na puszystą pianę, następnie dodajemy po 1 żółtku ciągle miksując.
Mąki przesiewamy.
Do ubitych jajek dodajemy powoli mąkę cały czas delikatnie mieszając.
Wyłożoną papierem do pieczenia blachę od piekarnika wypełniamy masą biszkoptową, wygładzamy ją i pieczemy około 10 minut w 180 stopniach C.
Upieczony biszkopt zwijamy po dłuższym boku w lnianą ściereczkę i pozostawiamy do wystygnięcia.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do niej olej kokosowy i pastę kokosową. Wszystko dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lekkiego zgęstnienia, można włożyć na chwilę do lodówki.

Masę kajmakową podgrzewamy w rondelku. W międzyczasie siekamy orzeszki ziemne na bardzo małe kawałki i dosypujemy je do masy kajmakowej.

Biszkopt delikatnie rozwijamy, oddzielamy od papieru i smarujemy masą kajmakową z orzeszkami. Zwijamy jak naleśnik.

Polewamy lekko stężałą polewą czekoladowo kokosową i posypujemy wiórkami kokosowymi.



2 komentarze:

  1. Wspaniałe ciasto. Warto trochę się namęczyć dla takiego efektu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smakowita propozycja. Ostatnio coraz częściej sięgam po orzechy, więc może wkrótce sama ten przepis przetestuję :)

    OdpowiedzUsuń

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger