Pyszny placek, który może posłużyć jako przystawka podczas grillowych atrakcji. To coś pomiędzy foccacią, a pizzą. Możecie kombinować w zasadzie z dowolnym nadzieniem, ja dzisiaj polecam położyć na nim po prostu laski dobrze przyprawionej kiełbasy i posypać całość oscypkiem dla niebiańsko wędzonego aromatu, przede wszystkim.
Potrzebujemy:
- 40 g świeżych drożdży
- 100 ml ciepłego mleka
- 350 ml ciepłej wody
- 650 g mąki
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka ziół toskańskich
- 4 łyżki oliwy
- 6 lasek kiełbasy włoskiej z suszonymi pomidorami Hańderek
- tarty oscypek
W misce mieszamy mąkę z solą i ziołami toskańskimi.
W garnuszku rozpuszczamy drożdże w ciepłej wodzie z mlekiem.
Drożdże wlewamy do mąki, dodajemy oliwę i mieszamy łyżką. Ciasto będzie bardzo luźne, ale dzięki temu będzie szybko rosło i będzie bardzo puszyste.
Ciasto wyrabiamy około 5 minut, po czym polewamy oliwą i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut w ciepłe miejsce.
Kiedy podwoi swoją objętość ręce smarujemy oliwą i dzielimy ciasto na dwie części. Każdą z nich rozciągamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu układamy po 3 laski kiełbasy i posypujemy tartym oscypkiem.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy 15 minut.
Wygląda apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńNa takie cudo to ja jestem chętna :) Proszę o kawałeczek :)
OdpowiedzUsuń