Placki ziemniaczane to klasyk, który ma tyle przepisów ile kucharek na świecie. Tym razem zrobiłam je z dodatkiem pysznej szynki, która dodała im niezwykłego charakteru. Warto z plackami pokombinować i tworzyć nowe receptury. :)
Placki z szynką |
Potrzebujemy:
- 1 kg surowych ziemniaków
- 100 g szynki tradycyjnej, u mnie marki Hańderek
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku 2 łyżki mąki pszennej
- 2 jaja
- sól, pieprz
- 1 łyżka oleju kokosowego
Cebulę kroimy w talarki, a szynkę w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i przesmażamy cebulę z szynką. Podsmażone mielimy.
Ziemniaki ścieramy na tarce na małych oczkach.
Ziemniaki odciskamy przez tetrę, wodę odstawiamy, aby skrobia osiadła się na dnie. Następnie wodę delikatnie odlewamy, a skrobię dodajemy do ziemniaków.
Dodajemy również drobno posiekany czosnek i zmieloną szynkę z cebulą.
Następnie dodajemy jaja, mąkę, doprawiamy solą i pieprzem.
Smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu z obydwu stron do zarumienienia.
Szynka tradycyjna Hańderek |
Placki ziemniaczane z szynką od góry |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego