Pyszna tarta makaronowa z pieczarkami i sosem serowym. Świetnie dzieli się na kawałki, zupełnie jak ciasto. Zachęcam do przygotowania jej na różne okazje jak i na codzienny obiad, ponieważ jest niezwykle szybka w przygotowaniu.
Potrzebujemy:
- 1/2 opakowania makaronu gniazdka wstążka gruba Makarony Babuni
- 6 pieczarek
- 1 cebula
- 200 ml jogurtu greckiego
- 2 jaja
- 200 g sera korycińskiego z suszonymi pomidorami
- 200 g sera typu oscypek
- sól, pieprz
- 3 łyżki oliwy
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie. Pieczarki kroimy w cienkie plasterki i również podsmażamy.
Makaron gotujemy al dente.
Do odcedzonego i jeszcze gorącego makaronu dodajemy podsmażone pieczarki z cebulą. Całość dokładnie mieszamy.
Jogurt mieszamy z jajkami i 2/3 utartego sera (mieszanki dwóch serów). Doprawiamy solą i pieprzem.
Na dnie formy do tarty rozsmarowujemy 3 łyżki sosu. Na sos wykładamy makaron i ugniatamy go lekko ręką. Całość polewamy sosem. Na wierzchu rozsypujemy równomiernie ser.
Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C przez 40 minut.
Jogurt mieszamy z jajkami i 2/3 utartego sera (mieszanki dwóch serów). Doprawiamy solą i pieprzem.
Na dnie formy do tarty rozsmarowujemy 3 łyżki sosu. Na sos wykładamy makaron i ugniatamy go lekko ręką. Całość polewamy sosem. Na wierzchu rozsypujemy równomiernie ser.
Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C przez 40 minut.
Och, jak ja bym zjadła taką tartę!
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! :-)
OdpowiedzUsuń