środa, maja 24, 2017

Tarta makaronowa z serem

Pyszna tarta makaronowa z pieczarkami i sosem serowym. Świetnie dzieli się na kawałki, zupełnie jak ciasto. Zachęcam do przygotowania jej na różne okazje jak i na codzienny obiad, ponieważ jest niezwykle szybka w przygotowaniu.


Potrzebujemy:

Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie. Pieczarki kroimy w cienkie plasterki i również podsmażamy.
Makaron gotujemy al dente.
Do odcedzonego i jeszcze gorącego makaronu dodajemy podsmażone pieczarki z cebulą. Całość dokładnie mieszamy.
Jogurt mieszamy z jajkami i 2/3 utartego sera (mieszanki dwóch serów). Doprawiamy solą i pieprzem.
Na dnie formy do tarty rozsmarowujemy 3 łyżki sosu. Na sos wykładamy makaron i ugniatamy go lekko ręką. Całość polewamy sosem. Na wierzchu rozsypujemy równomiernie ser.
Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C przez 40 minut. 


2 komentarze:

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger