wtorek, maja 23, 2017

Sałatka z brokułami, fetą i pestkami słonecznika

Zielona sałatka z "drzew" jak to mówi Oskarek to przepyszna propozycja na przekąskę. Z brokułem jest tak, że albo się go kocha, albo nienawidzi, a my go kochamy i na sałatkę z przyjemnością zapraszamy. W tej na prawdę prostej sałatce, mimo niewielu składników mamy wiele faktur, zaczynając od całkiem kremowych, po chrupiące.


Potrzebujemy:

Sos:
Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy na pół twardo w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy i studzimy.
Jajka dzielimy na cztery części, a fetę kroimy w kostkę.

Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni i również studzimy.

Czosnek drobno siekamy, dodajemy do niego jogurt, majonez i przyprawy. Mieszamy.

W misce układamy ugotowane różyczki brokuła, na nie wykładamy jajka i ser feta. Całość polewamy sosem czosnkowym i posypujemy uprażonymi ziarnami słonecznika.

1 komentarz:

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger