Żeberka zwykle jadamy z ziemniakami, ale cóż począć, kiedy nikomu się tych ziemniaków obrać nie chce? Otóż, makaron świetnie pasuje do sosu na żeberkach i zdecydowanie można odpuścić sobie obieranie ziemniaków! :)
Sosik jest pyszny i aromatyczny, a makaron jaki wybrałam, czyli muszelki jest moim zdaniem stworzony nie tylko do pomidorowej, ale również do kremowych mięsnych sosów.
Potrzebujemy:
- 1 kg żeberek wieprzowych
- 1 litr wody
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka suszonego estragonu
- 1 łyżeczka suszonego lubczyku
- sól, pieprz
- mąka
- 1 opakowanie makaronu muszelki z kurkumą od EK - Mak Makarony Babuni
Żeberka obtaczamy w mące i obsmażamy na patelni.
Lekko podlewamy wodą i dusimy.
W międzyczasie cebulę kroimy w pióra, a czosnek w cienkie plasterki. Dodajemy warzywa do żeberek i lekko podsmażamy. Nie mogą się przypalić.
Kiedy Warzywa nam się lekko podsmażą całość zalewamy wodą, dodajemy suszone zioła, sól i pieprz i dusimy do momentu, aż kości zaczną odchodzić od mięsa.
Makaron gotujemy wg wskazówek producenta i podajemy od razu polany sosem z buraczkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego