poniedziałek, czerwca 12, 2017

Krem z białych szparagów

Jedząc tę zupę pokochacie szparagi, jeżeli oczywiście już nie jesteście ich wiernymi fanami.
Minimum składników, maksimum smaku. Do przygotowania tej zupy krem użyłam mojego nowego pomocnika kuchennego, a właściwie, to nie jest tylko pomocnik, to jest mój przyjaciel, który wyręcza mnie w wielu rzeczach i jesteśmy już po prostu nierozłączni! Kenwood Chef XL KVL4170S, polecam z czystym sumieniem. Moc, siła, klasa i elegancja. Te 4 cechy są dla mnie najważniejsze,


Potrzebujemy:
  • 2 pęczki białych szparagów
  • 2 małe cebule
  • 2 ziemniaki
  • 4 łyżki masła
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 100 ml jogurtu greckiego
  • sól, pieprz
  • tarta gałka muszkatołowa, dodajemy jej około 1/2 łyżeczki
  • długie plastry boczku 
  • papier śniadaniowy/papier do pieczenia


Cebule kroimy w kosteczkę, nie musicie się specjalnie starać, ponieważ zupa finalnie będzie zblenderowana.
W garnku rozpuszczamy dwie łyżki masła i podsmażamy na nim cebulkę.
Ziemniaki również kroimy w kosteczkę i dodajemy do cebulki, również podsmażamy. Podsmażanie nada zupie bardziej głębokiego smaku.
Białe szparagi należy obrać, ponieważ ich skórka jest łykowata, tym różnią się od swoich bardziej wdzięcznych kuzynów - szparagów zielonych.
Obrane szparagi kroimy na mniejsze kawałki, pamiętając o tym, że część z główką gotuje się znacznie szybciej i te części zostawiamy sobie na sam koniec.
Do cebulki i ziemniaków dorzucamy nasze szparagi oraz kolejne 2 łyżki masła i dalej podsmażamy, potrwa to około 5 minut.
Całość zalewamy gorącym bulionem i gotujemy około 8 minut. Zupę doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Teraz jest ten moment, aby dorzucić główki szparagów, które muszą się gotować około 3-4 minuty. Kilka z nich wyjmujemy do dekoracji.
Zupę przelewamy do blendera kielichowego. Jest to idealna porcja zupy do zblenderowania w Kenwood CHEF XL. I co jeszcze mogę dodać od siebie? A na przykład to, że mimo iż szparagi obraliśmy, to i tak najprawdopodobniej zostały części łykowate, które słabym blenderem niestety nie zostaną zblenderowane. Do tego potrzebna jest na prawdę mocna maszyna, na przykład taki Kenwood CHEF XL, którego moc to aż 1200 W! Kilka sekund i pyszna kremowa zupa będzie gotowa. Na koniec dodajemy jogurt i razem mieszamy.
Zupę podajemy z chipsem z boczku, którego przygotowanie jest bardzo proste.
Na suchej i rozgrzanej patelni układamy kawałek papieru do pieczenia, a na nim plastry boczku, przykrywamy je drugim kawałkiem papieru i dociskamy z góry garnkiem wypełnionym wodą. Musimy co jakiś czas sprawdzać, czy nasz chips jest już dobrze wysmażony. Wystarczy dać mu chwilę odpocząć i podawać razem z pyszną gorącą zupą krem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger