niedziela, czerwca 11, 2017

Makaron z oliwą pietruszkową i szparagami

Dla mnie makaron jest sam w sobie czymś prostym i pysznym zarazem. Mogę zajadać go po prostu z oliwą, a dodatki są miłym akcentem. Bardzo ciekawym akcentem są tutaj szparagi i ich połączenie z sadzonym jajkiem. 
Brzmi prosto? Smakuje wyśmienicie! :)


Potrzebujemy:

  • 1 opakowanie makaronu Lubella MINI
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • pęczek zielonych szparagów
  • jaja
  • sól, pieprz

Do ozdoby:

  • pomidorki papryczkowe
  • liść czerwonego szczawiu
  • ajwar

Makaron gotujemy wg wskazówek producenta.
Oliwę mieszamy z bardzo drobno posiekanymi listkami natki pietruszki.
Do odcedzonego makaronu dodajemy oliwę pietruszkową i całość dokładnie mieszamy.

W międzyczasie zagotowujemy wodę na szparagi.
Usuwamy zdrewniałe końcówki szparagów i wyrzucamy. Resztę obgotowujemy kilka minut w osolonej wodzie, tak aby były lekko twardawe.
Zaraz po ich ugotowaniu wrzucamy je do bardzo zimnej wody.
Główki odcinamy, a łodyżki kroimy na 1 cm kawałki.

Jajko smażymy na oliwie tylko do ścięcia się białka, aby później można było maczać ciepły makaron w płynnym żółtku. Poezja!

Podajemy od razu po przygotowaniu.

#lubelloveinspiracje  #lubella

1 komentarz:

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger