poniedziałek, czerwca 12, 2017

Pudding ryżowy z brownie

Nie podam Wam przepisu na brownie, bo nie o tym chcę napisać, ale podam Wam przepis na pyszny i banalnie prosty deser, jego zwolennicy bardzo często kupują go w sklepie za niemałe pieniądze, a wystarczy kilka składników i możecie na prawdę dużo zaoszczędzić. W dodatku oszczędzacie także środowisko. Dlaczego? Kupując małe deserki w plastikowych opakowaniach środowisku nie pomagacie, natomiast kupując mleko w szklanej butelce, którą łatwo jest przerobić pomagacie środowisku, a w dodatku pijecie najlepsze mleko na rynku. 


Potrzebujemy:
  • 1 litr mleka 3,2 % u mnie Robico
  • 100 g ryżu krótkoziarnistego 
  • 3 łyżki cukru lub innego słodziwa
  • pokruszone brownie 
Mleko zagotowujemy z ryżem i cukrem. gotujemy na wolnym ogniu, tak aby nic nie wykipiało około 30 minut. Ryż musi się ładnie zacząć rozklejać, a także wchłonąć prawie cały płyn. Ryż spowoduje, że nawet nadmiar mleka jaki nie wchłonie się do ryżu będzie kremowy i pyszny.
Pudding podajemy schłodzony, przełożony pokruszonym brownie. Wierzch także posypujemy obficie pysznym, ciągnącym się brownie.


1 komentarz:

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger