piątek, czerwca 16, 2017

Tymiankowa pierś z kurczaka

Tymiankowa pierś z kurczaka to jedno z dań jakie przygotowałam na konkurs kulinarny w jakim uczestniczyłam.
Jak już zapewne wiecie - zioła uwielbiam i przesyłka od Baziółka to było coś co złapało mnie za serce!

Zioła podczas zakupu są w małej doniczce, ale mają ogromny potencjał, którego wykorzystanie zależy tylko od Ciebie. Ja swoje zioła przesadziłam do większych doniczek dając im "oddech" i pole do działania. 

Tym razem na tapetę wzięłam boski tymianek, któremu wprost nie mogę się oprzeć. Tymianek ma ogrom właściwości leczniczych i warto go stosować regularnie, najlepiej w postaci nieprzetworzonej, dzięki czemu nasz układ odpornościowy będzie jak tarcza, od której będą odbijali się nieproszeni goście. 

Potrzebujemy:

  • podwójna pierś z kurczaka
  • 4 łyżki listków tymianku, u mnie Baziółka
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej
  • 1 ząbek czosnku
  • pieprz
  • 4 łyżki oliwy
  • 1/4 kostki masła
  • odrobina wody
Listki tymianku lekko siekamy, aby uwolnić ich cudowny zapach i olejki eteryczne.
Pierś z kurczaka oczyszczamy z ewentualnych kości, chrząstek, czy błon.
Czosnek siekamy bardzo drobno.
W moździerzu przygotowujemy sobie pastę, którą będziemy nacierać kurczaka.
Czosnek, tymianek, sól, pieprz i oliwę ucieramy do uzyskania konsystencji pasty.
Taką pastą nacieramy nasze piersi kurczaka. Warto byłoby teraz odłożyć je na 3-4 godziny do lodówki, aby się dobrze zamarynowały. Jeżeli jednak nie macie czasu, możecie przygotowywać je od razu.
Na patelni rozpuszczamy masło i układamy w nim piersi kurczaka. Obsmażamy z obydwu stron. Następnie do masła dolewamy odrobinę wody i dusimy pierś z kurczaka pod przykryciem, co jakiś czas podlewając ją masłem.
Kiedy pierś jest już gotowa, poczujecie to próbując wbić palec w mięso i będzie nam ono go fajnie odbijało, będzie sprężyste. Pamiętajcie, że pierś nie może być na patelni bardzo długo, bo zamiast soczystości uzyskamy suche, wiórowate mięso. Piersi dajemy chwilę odpocząć, aby soki podczas krojenia nie uciekały, tylko w nim zostały.
Kroimy na ukos i podajemy z ulubioną sałatką.

W ofercie znajdziecie również inne zioła:













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger