piątek, lipca 21, 2017

Kabaczki faszerowane ryżem i kiełbasą z polędwiczek wieprzowych

Sezon na cukinię i kabaczki w pełni. Nie pozostało mi więc nic innego jak z tego skorzystać. 
Małe okrąglutkie kabaczki aż proszą o to, żeby je nafaszerować. Należy pamiętać, że cukinia, czy kabaczek w daniu nigdy nie będą przeważać smakiem, są delikatne. To co do nich dodamy zaważy na ich smaku i efekcie całości potrawy. Ja dodałam do nich pyszną i zdrową kiełbasę, o bardzo krótkim składzie, z polędwiczek wieprzowych od zaprzyjaźnionej masarni mieszczącej się w małej dolnośląskiej wsi. Masarnia Urbanowski z Zawidowic produkuje najwyższej jakości wędliny, których trzeba spróbować. Szukajcie ich, bo warto, niesamowicie warto! :) 


Potrzebujemy:


Z kabaczków odcinamy "czapeczki" i wydrążamy łyżką gniazdo nasienne. Następnie lekko solimy środek każdego z nich.

Ryż gotujemy wg wskazówek producenta.
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na oliwie razem z odrobiną soli i miodem. Pod koniec smażenia dodajemy utarty czosnek.
Ryż łączymy z cebulką i czosnkiem, a także z posiekaną natką pietruszki i kiełbasą pokrojoną w drobną kosteczkę. Całość doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. 

Każdy z kabaczków wypełniamy nadzieniem, górę posypujemy tartym serem i dusimy na patelni z odrobiną wody przez około 30 minut, do miękkości.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger