Sezon na cukinię i kabaczki w pełni. Nie pozostało mi więc nic innego jak z tego skorzystać.
Małe okrąglutkie kabaczki aż proszą o to, żeby je nafaszerować. Należy pamiętać, że cukinia, czy kabaczek w daniu nigdy nie będą przeważać smakiem, są delikatne. To co do nich dodamy zaważy na ich smaku i efekcie całości potrawy. Ja dodałam do nich pyszną i zdrową kiełbasę, o bardzo krótkim składzie, z polędwiczek wieprzowych od zaprzyjaźnionej masarni mieszczącej się w małej dolnośląskiej wsi. Masarnia Urbanowski z Zawidowic produkuje najwyższej jakości wędliny, których trzeba spróbować. Szukajcie ich, bo warto, niesamowicie warto! :)
Potrzebujemy:
- 4 małe kabaczki
- 100 g ryżu jaśminowego z ryżem czerwonym
- 10 cm kiełbasy z polędwiczek wieprzowych od Urbanowski Tata i Syn
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka miodu
- 2 gałązki natki pietruszki
- 50 g twardego sera
- sól, pieprz
Z kabaczków odcinamy "czapeczki" i wydrążamy łyżką gniazdo nasienne. Następnie lekko solimy środek każdego z nich.
Ryż gotujemy wg wskazówek producenta.
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na oliwie razem z odrobiną soli i miodem. Pod koniec smażenia dodajemy utarty czosnek.
Ryż łączymy z cebulką i czosnkiem, a także z posiekaną natką pietruszki i kiełbasą pokrojoną w drobną kosteczkę. Całość doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.
Każdy z kabaczków wypełniamy nadzieniem, górę posypujemy tartym serem i dusimy na patelni z odrobiną wody przez około 30 minut, do miękkości.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego