sobota, lipca 22, 2017

Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym

Pyszna potrawka z młodymi warzywami i  sosem, którą możecie zjeść jako danie obiadowe bez żadnych dodatków, a możecie również dołożyć garść ulubionego makaronu, który nasyci Was na dłużej. Dzięki temu, że do przygotowania tego dania użyłam garnka Valdinox z serii Black, moja potrawa jest pełna witamin, ponieważ gotowanie na minimalnym źródle ciepła chroni warzywa przed nadmierną utratą cennych składników odżywczych. Danie jest w pełni jednogarnkowe, dzięki czemu mamy mniej sprzątania, to również jest ogromna zaleta tego dania.


Potrzebujemy:

  • 1 cebulę
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 duże marchewki
  • 500 g młodych ziemniaków
  • 1 kg fasolki szparagowej
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 340 g przecieru pomidorowego 
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka syropu z agawy lub innego słodziwa
  • 1 łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych
  • sól, pieprz
Cebulę kroimy w pióra, a czosnek w cienkie plasterki.
Wrzucamy je do garnka z rozgrzaną oliwą.


Następnie marchewki kroimy wzdłuż na pół, a później w półplasterki.
Wszystko cały czas podsmażamy na wolnym ogniu. Warzywa lekko podsmażone mają więcej smaku.


Młode ziemniaki kroimy w plastry lub półplastry, zależy jak nam wygodnie i również dodajemy je do naszego garnka. Za każdym razem,  kiedy dorzucamy kolejne warzywa przemieszajmy całość.


Fasolkę szparagową dokładnie myjemy, odcinamy końce i kroimy na 1-2 cm kawałeczki. Również dodajemy je do garnka.



Całość zalewamy gorącym bulionem i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu aż warzywa zmiękną, czyli 15-20 minut.


Kiedy warzywa mamy już ugotowane dodajemy przecier pomidorowy oraz przyprawy. Zagotowujemy i ściągamy ze źródła ciepła.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger