Pyszna potrawka z młodymi warzywami i sosem, którą możecie zjeść jako danie obiadowe bez żadnych dodatków, a możecie również dołożyć garść ulubionego makaronu, który nasyci Was na dłużej. Dzięki temu, że do przygotowania tego dania użyłam garnka Valdinox z serii Black, moja potrawa jest pełna witamin, ponieważ gotowanie na minimalnym źródle ciepła chroni warzywa przed nadmierną utratą cennych składników odżywczych. Danie jest w pełni jednogarnkowe, dzięki czemu mamy mniej sprzątania, to również jest ogromna zaleta tego dania.
Potrzebujemy:
- 1 cebulę
- 1 ząbek czosnku
- 2 duże marchewki
- 500 g młodych ziemniaków
- 1 kg fasolki szparagowej
- 500 ml bulionu warzywnego
- 340 g przecieru pomidorowego
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka syropu z agawy lub innego słodziwa
- 1 łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych
- sól, pieprz
Cebulę kroimy w pióra, a czosnek w cienkie plasterki.
Wrzucamy je do garnka z rozgrzaną oliwą.
Następnie marchewki kroimy wzdłuż na pół, a później w półplasterki.
Wszystko cały czas podsmażamy na wolnym ogniu. Warzywa lekko podsmażone mają więcej smaku.
Młode ziemniaki kroimy w plastry lub półplastry, zależy jak nam wygodnie i również dodajemy je do naszego garnka. Za każdym razem, kiedy dorzucamy kolejne warzywa przemieszajmy całość.
Fasolkę szparagową dokładnie myjemy, odcinamy końce i kroimy na 1-2 cm kawałeczki. Również dodajemy je do garnka.
Całość zalewamy gorącym bulionem i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu aż warzywa zmiękną, czyli 15-20 minut.
Kiedy warzywa mamy już ugotowane dodajemy przecier pomidorowy oraz przyprawy. Zagotowujemy i ściągamy ze źródła ciepła.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego