niedziela, lipca 02, 2017

Schab zapiekany z serem i jajkami

Schab saute w takim wydaniu jest soczysty i mimo, że nie dodaliśmy do niego nic oprócz soli i pieprzu, ma niezwykły smak. Jedynie pierzynka jaką został przykryty dodaje mu innych smaków. Pyszny ser kozio owczy i kremowe jajka przepiórcze to idealne zwieńczenie plastra dobrego schabu. 
Możemy podać go z ziemniakami lub różnokolorowym ryżem. 


Potrzebujemy:

Plastry schabu układamy na gorącej i suchej patelni, podpiekamy z każdej strony na rumiano.
Następnie doprawiamy, dolewamy odrobinę wody i dusimy do miękkości. Co jakiś czas należy sprawdzić, czy nie trzeba podlać wodą.
W 6 plasterkach sera wycinamy okręgi, w których będziemy zapiekać przepiórcze jajeczka.
Na gotowych plastrach schabu układamy na środku plaster sera z dziurką, resztę mięsa zakrywamy pozostałymi kawałkami sera. W dziurki wbijamy jajka przepiórcze i zapiekamy w piekarniku w 200 stopniach, do ścięcia białka w jajkach. Doprawiamy pieprzem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger