Pyszny deser z dodatkiem makaronu czekoladowego, do którego byłam nastawiona dość sceptycznie. Otóż, naczytałam się, że może i pachnie przy gotowaniu, ale w smaku nie różni się niczym od zwykłego makaronu. Muszę tutaj Lubellę pochwalić, ponieważ opisy makaronów czekoladowych innych firm są tutaj sprzeczne ze smakiem makaronu czekoladowego marki Lubella. Czekoladowy smak jest wyczuwalny co dzieci uznają za ogromny plus. Takie zestawienie smakowe z domowym budyniem i sezonowymi owocami to strzał w 10! Polubią go młodsze i starsze dzieci :)
Potrzebujemy:
- 500 ml mleka
- 2 żółtka
- 40 g cukru
- 1 łyżeczka masła
- szczypta soli
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 1/2 opakowania makaronu mini świderki z czekoladą od Lubella
- kilkanaście malin
- nasiona chia
Najpierw przygotowujemy budyń.
W rondelku umieszczamy 300 ml mleka, cukier, masło i sól i zagotowujemy.
W osobnym naczyniu mieszamy dokładnie żółtka z pozostałą częścią mleka i mąką.
Wlewamy jajeczno mleczną miksturę na gotujące się mleko z cukrami i energicznie mieszamy do momentu zagotowania się.
W międzyczasie gotujemy makaron czekoladowy wg instrukcji na opakowaniu.
Do miseczki nalewamy gotowy budyń, na środku układamy pasek malin, z jednej strony umieszczamy makaron czekoladowy, a całość posypujemy ziarenkami chia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego