piątek, czerwca 30, 2017

Sałatka z botwinką i boczniakami

Letnia sałatka z pysznym ryżem, który dzięki dodatkowi ryżu dzikiego ma lekko prażony posmak. Uwielbiam to w tej mieszance :)
Do tego pyszna chrupiąca botwinka, której gałązki są jak rubinowe diamenciki.
Grzyby cudownie uduszone na maśle i chrupiący słonecznik. Cudo! Musicie tego spróbować.


Potrzebujemy:

  • 100 g ryżu basmati z dzikim ryżem od Sonko
  • 2 młode buraczki z botwinką
  • 2 gałązki natki pietruszki
  • 150 g boczniaków
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki prażonych ziaren słonecznika
  • sól, pieprz
  • olej rydzowy tłoczony na zimno
Ryż gotujemy wg wskazówek producenta.
Botwinkę myjemy i drobno siekamy, bez buraczków.
Natkę pietruszki również drobno siekamy.
Ugotowany ryż wsypujemy do naczynia i posypujemy go botwinką i natką pietruszki. 
Boczniaki rozrywamy w palcach i dusimy na maśle około 7 minut, doprawiamy solą i pieprzem. Po czym wykładamy je na botwinkę. 
Całość posypujemy ziarnami słonecznika i skrapiamy olejem rydzowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger