Letnia sałatka z pysznym ryżem, który dzięki dodatkowi ryżu dzikiego ma lekko prażony posmak. Uwielbiam to w tej mieszance :)
Do tego pyszna chrupiąca botwinka, której gałązki są jak rubinowe diamenciki.
Grzyby cudownie uduszone na maśle i chrupiący słonecznik. Cudo! Musicie tego spróbować.
Potrzebujemy:
- 100 g ryżu basmati z dzikim ryżem od Sonko
- 2 młode buraczki z botwinką
- 2 gałązki natki pietruszki
- 150 g boczniaków
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki prażonych ziaren słonecznika
- sól, pieprz
- olej rydzowy tłoczony na zimno
Ryż gotujemy wg wskazówek producenta.
Botwinkę myjemy i drobno siekamy, bez buraczków.
Natkę pietruszki również drobno siekamy.
Ugotowany ryż wsypujemy do naczynia i posypujemy go botwinką i natką pietruszki.
Boczniaki rozrywamy w palcach i dusimy na maśle około 7 minut, doprawiamy solą i pieprzem. Po czym wykładamy je na botwinkę.
Całość posypujemy ziarnami słonecznika i skrapiamy olejem rydzowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego