Lekka, ale zarazem sycąca sałatka, która może być potraktowana jako danie obiadowe. Na pewno sprawdzi się podczas upałów, kiedy nie marzymy o gorącym obiedzie. Jestem przekonana, że połączenie genialnej papryki bez skórki, sera w zalewie i kiełbasy wieprzowej Kresowiak, której skład jest po prostu rewelacyjny (możecie to zobaczyć na zdjęciu) trafi w Wasze gusta. Wędlina ta robiona jest ręcznie i o jej wspaniałym smaku przekonacie się po prostu sięgając po nią na sklepowej półce. Lepszej nawet w domu nie zrobicie! :)
Potrzebujemy:
- sałata
- 3 grube plastry kiełbasy wieprzowej Kresowiak od Urbanowscy Tata i Syn
- 4 łyżki sera korycińskiego w zalewie winegret
- 1/2 pieczonej papryki
- sezam
- olej lniany tłoczony na zimno
Najpierw przygotowujemy paprykę. Usuwamy gniazda nasienne i opiekamy nad ogniem, aż skóra będzie całkowicie czarna. Takie papryki chowamy na 30 minut do foliowej torebki, szczelnie ją zamykając. Po 30 minutach z łatwością ściągniemy z niej skórkę. Później kroimy ją w kostkę, mniej więcej taką samą jak pokrojony mamy ser.
Kiełbasę również kroimy w kostkę.
Na talerzu układamy sałatę, posypujemy ją pieczoną papryką, serem i kiełbasą. Polewamy całość olejem lnianym i posypujemy sezamem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego