czwartek, czerwca 29, 2017

Sałatka kresowa

Lekka, ale zarazem sycąca sałatka, która może być potraktowana jako danie obiadowe. Na pewno sprawdzi się podczas upałów, kiedy nie marzymy o gorącym obiedzie. Jestem przekonana, że połączenie genialnej papryki bez skórki, sera w zalewie i kiełbasy wieprzowej Kresowiak, której skład jest po prostu rewelacyjny (możecie to zobaczyć na zdjęciu) trafi w Wasze gusta. Wędlina ta robiona jest ręcznie i o jej wspaniałym smaku przekonacie się po prostu sięgając po nią na sklepowej półce. Lepszej nawet w domu nie zrobicie! :)


Potrzebujemy:

  • sałata
  • 3 grube plastry kiełbasy wieprzowej Kresowiak od Urbanowscy Tata i Syn
  • 4 łyżki sera korycińskiego w zalewie winegret
  • 1/2 pieczonej papryki
  • sezam
  • olej lniany tłoczony na zimno



Najpierw przygotowujemy paprykę. Usuwamy gniazda nasienne i opiekamy nad ogniem, aż skóra będzie całkowicie czarna. Takie papryki chowamy na 30 minut do foliowej torebki, szczelnie ją zamykając. Po 30 minutach z łatwością ściągniemy z niej skórkę. Później kroimy ją w kostkę, mniej więcej taką samą jak pokrojony mamy ser. 
Kiełbasę również kroimy w kostkę. 

Na talerzu układamy sałatę, posypujemy ją pieczoną papryką, serem i kiełbasą. Polewamy całość olejem lnianym i posypujemy sezamem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger