Bardzo ciekawe i rozpływające się w ustach ciasto. Przygotowuje się je w podobnym czasie, co tradycyjny sernik, jednak uważam, że ten wychodzi lepszy. Jest bardziej kremowy, delikatniejszy i bardziej miękki. Warto się pochylić nad tym przepisem i go wypróbować. Wielkie znaczenie ma tutaj oczywiście Twaróg sernikowy Delik od Rotr. Ma zwartą konsystencję, świetny śmietankowy smak co ma ogromne znaczenie przy serniku gotowanym, ponieważ sera nie pieczemy i to jakiego użyjemy sera ma wpływ na konsystencję masy.
Potrzebujemy:
Ciasto jasne:
- 1 szklanka cukru
- szczypta soli
- 6 białek
- 1 łyżka octu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g mąki ziemniaczanej
- 50 g mąki pszennej
Ciasto ciemne:
- 6 jaj
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 płaskie łyżki gorzkiego kakao
Masa twarogowa:
- 1 kg sera z wiaderka, u mnie Twaróg sernikowy Delik od Rotr
- 200 g miękkiego masła, u mnie Rotr
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 6 żółtek
- 1 opakowanie proszku budyniowego waniliowego
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki mleka 3,2 %, u mnie Rotr
Ciasto jasne:
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec dodajemy powoli cukier i ubijamy dalej, aż cukier się rozpuści, a piana stanie się błyszcząca.
Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i powoli mieszamy je razem z białkami. Na koniec dodajemy łyżkę octu i delikatnie mieszamy.
Ciasto ciemne:
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą jasną pianę.
Mąkę mieszamy z kakaem i proszkiem do pieczenia.
Do ubitych jajek dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy.
Na blachę o wymiarach 25x35 cm (wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia) wykładamy po łyżce ciasta jasnego i białego, naprzemiennie. Następnie patyczkiem do szaszłyków mieszamy obydwie masy, jednak robimy to delikatnie, aby masy były wciąż widocznie różnokolorowe.
Pieczemy 35 minut z termoobiegiem w 160 stopniach C do suchego patyczka.
Ciasto studzimy i kroimy na 3 blaty.
Masa twarogowa:
Masło ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą pianę. Następnie dodajemy do masła po 1 żółtku ciągle miksując. Finalnie mamy otrzymać puszystą, jasną masę.
W rondelku podgrzewamy twaróg razem z masłem, żółtkami i cukrem. Całość musimy zagotować.
W zimnym mleku rozprowadzamy proszek budyniowy i łyżeczkę mąki. Do gotującego się sera dodajemy jednym ruchem mleko z proszkiem budyniowym i mąką, energicznie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Wyłączamy źródło ciepła.
Składanie:
Na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (możemy użyć tego, na którym piekliśmy ciasto) wykładamy dolny blat ciasta i wylewamy na niego 1/2 lekko przestudzonej masy twarogowej.
Na masę wykładamy drugą część masy i zamykamy ostatnią częścią ciasta.
Ciasto po ostudzeniu możemy polać polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego