piątek, sierpnia 18, 2017

Cukinia faszerowana mięsem mielonym i kaniwą

Latem zapiekane cukinie pojawiają się co jakiś czas na naszym stole. W tym roku mamy na prawdę ogromny urodzaj i grzechem byłoby z tego nie korzystać. Farsze można komponować dowolnie, cukinia naprawdę jest w stanie znieść wszystko ;)
Tym razem poszłam w nieco urozmaiconą klasykę. Zwykle staram się mieszać mięso z jakąś kaszą, czy ryżem i uważam, że wtedy w jednej połówce cukinii mamy wszystko co chcielibyśmy zjeść na obiad. Kaszą, którą tym razem dodałam do farszu była kaniwa. Więcej na temat tych ziarenek przeczytacie tutaj.


Potrzebujemy:
Cukinie kroimy wzdłuż na pół i wyjmujemy gniazda nasienne. Bardzo dobrze jest to zrobić przy pomocy dużej łyżki.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju kokosowym. Pod koniec dodajemy drobno posiekany czosnek. 
Następnie na patelnię wrzucamy mięso mielone i smażymy około 30 minut. W międzyczasie doprawiamy solą i pieprzem.
Pod koniec dodajemy przecier pomidorowy i kaniwę. podgrzewany do momentu połączenia się składników.

Połówki cukinii wypełniamy farszem i posypujemy tartym oscypkiem. Może to być równie dobrze inny topliwy ser. Ten wędzony da więcej aromatu ;)

Cukinie zapiekamy 20 minut w temperaturze 180 stopni C.

Gotowe posypujemy świeżą natką pietruszki i świeżym oregano. 

1 komentarz:

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger