Latem zapiekane cukinie pojawiają się co jakiś czas na naszym stole. W tym roku mamy na prawdę ogromny urodzaj i grzechem byłoby z tego nie korzystać. Farsze można komponować dowolnie, cukinia naprawdę jest w stanie znieść wszystko ;)
Tym razem poszłam w nieco urozmaiconą klasykę. Zwykle staram się mieszać mięso z jakąś kaszą, czy ryżem i uważam, że wtedy w jednej połówce cukinii mamy wszystko co chcielibyśmy zjeść na obiad. Kaszą, którą tym razem dodałam do farszu była kaniwa. Więcej na temat tych ziarenek przeczytacie tutaj.
Potrzebujemy:
- 2 cukinie
- 700 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej
- 3 łyżki suchej kaniwy, u mnie Radix-bis
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju kokosowego, u mnie Radix-bis
- 350 g przecieru pomidorowego
- sól himalajska biała, u mnie Radix-bis
- pieprz
- oscypek
- natka pietruszki, świeże oregano
Cukinie kroimy wzdłuż na pół i wyjmujemy gniazda nasienne. Bardzo dobrze jest to zrobić przy pomocy dużej łyżki.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju kokosowym. Pod koniec dodajemy drobno posiekany czosnek.
Następnie na patelnię wrzucamy mięso mielone i smażymy około 30 minut. W międzyczasie doprawiamy solą i pieprzem.
Pod koniec dodajemy przecier pomidorowy i kaniwę. podgrzewany do momentu połączenia się składników.
Połówki cukinii wypełniamy farszem i posypujemy tartym oscypkiem. Może to być równie dobrze inny topliwy ser. Ten wędzony da więcej aromatu ;)
Cukinie zapiekamy 20 minut w temperaturze 180 stopni C.
Gotowe posypujemy świeżą natką pietruszki i świeżym oregano.
Pod koniec dodajemy przecier pomidorowy i kaniwę. podgrzewany do momentu połączenia się składników.
Połówki cukinii wypełniamy farszem i posypujemy tartym oscypkiem. Może to być równie dobrze inny topliwy ser. Ten wędzony da więcej aromatu ;)
Cukinie zapiekamy 20 minut w temperaturze 180 stopni C.
Gotowe posypujemy świeżą natką pietruszki i świeżym oregano.
Wiele osób lubi taką formę cukinii :)
OdpowiedzUsuń