To proste i szybkie danie będzie rewelacyjnym sposobem na kolacje, na które zwyczajnie nie macie czasu. Wciąż staramy ścigać się z czasem, ale często przegrywamy i to nas dobija. Daj na luz i nie stresuj się tym, że jako matka nie udało Ci się czegoś zrobić, bo wykonać plan dnia przy dzieciach jest naprawdę ciężko! Jesteś najlepsza! :)
Potrzebujemy:
- 200 g twarogu
- 1 jajko
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1/2 szklanki mąki pszennej
Sos:
- 2 łyżki masła orzechowego Firmowego 100% Crunchy Primavika
- 6 łyżek golden syrupu
- 2 łyżki soku z cytryny
Twaróg dokładnie rozdrabniamy widelcem, dodajemy całe jajko, mąkę pszenną oraz cukier waniliowy i zagniatamy ciasto na leniwe pierogi.
Ciasto przekładamy na blat prószony mąką i toczymy z niego wałeczek o średnicy około 3 cm. Następnie tniemy go ostrym nożem pod lekkim kątem na 1,5 cm kawałeczki.
W garnku gotujemy wodę, na wrzątek wrzucamy nasze leniwe pierogi, następnie delikatnie całość mieszamy drewnianą łyżką i czekamy aż wypłyną na powierzchnię. Po wypłynięciu gotujemy je jeszcze 1 minutę. Wyjmujemy łyżką cedzakową lub sitkiem.
Składniki sosu mieszamy ze sobą dokładnie i podajemy razem z leniwymi pierogami. Ozdabiamy siekanymi orzechami.
Leniwe pierogi możecie również podać na taki sposób jaki Wam odpowiada.
Leniwe lubię, ale nigdy nie robiłam sosu orzechowego :)
OdpowiedzUsuń