piątek, listopada 10, 2017

Leniwe pierogi z sosem orzechowym

To proste i szybkie danie będzie rewelacyjnym sposobem na kolacje, na które zwyczajnie nie macie czasu. Wciąż staramy ścigać się z czasem, ale często przegrywamy i to nas dobija. Daj na luz i nie stresuj się tym, że jako matka nie udało Ci się czegoś zrobić, bo wykonać plan dnia przy dzieciach jest naprawdę ciężko! Jesteś najlepsza! :)


Potrzebujemy:

  • 200 g twarogu 
  • 1 jajko
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki mąki pszennej

Sos:

Twaróg dokładnie rozdrabniamy widelcem, dodajemy całe jajko, mąkę pszenną oraz cukier waniliowy i zagniatamy ciasto na leniwe pierogi.

Ciasto przekładamy na blat prószony mąką i toczymy z niego wałeczek o średnicy około 3 cm. Następnie tniemy go ostrym nożem pod lekkim kątem na 1,5 cm kawałeczki.

W garnku gotujemy wodę, na wrzątek wrzucamy nasze leniwe pierogi, następnie delikatnie całość mieszamy drewnianą łyżką i czekamy aż wypłyną na powierzchnię. Po wypłynięciu gotujemy je jeszcze 1 minutę. Wyjmujemy łyżką cedzakową lub sitkiem. 

Składniki sosu mieszamy ze sobą dokładnie i podajemy razem z leniwymi pierogami. Ozdabiamy siekanymi orzechami.

Leniwe pierogi możecie również podać na taki sposób jaki Wam odpowiada.

1 komentarz:

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger