czwartek, listopada 09, 2017

Pomidorowa zupa krem z soczewicą

Zupa pomidorowa nie zawsze musi znaczyć to samo. Tym razem chciałam Wam pokazać, że zamiast makaronu, możecie dodać soczewicę oraz warzywa, które zagęszczą zupę po zblendowaniu. Dzięki czemu nie będziecie potrzebowali porcji makaronu, żeby się po ludzku najeść ;) Chociaż nie ukrywam, że mały dodatek makaronu do tej zupy nie byłby wcale grzechem ;)


Potrzebujemy:


W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek oddajemy do niego pokrojoną cebulę i całe ząbki czosnku. Lekko podsmażamy. Dodajemy również pokrojoną w małe kawałki marchewkę.
Dodajemy wypłukaną soczewicę i zalewamy całość bulionem. Doprawiamy i gotujemy 15 minut od momentu zagotowania się bulionu.
Do ugotowanej soczewicy dodajemy sos pomidorowy i całość ponownie zagotowujemy. Następnie naszą zupę należy zblendować na gładki krem. Do kremu na koniec dodajemy jogurt grecki. Na talerzu ozdabiamy kiełkami, kleksami jogurtu i pokrojoną dymką.

1 komentarz:

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger